כבר כשהיה נוגה (שם בדוי) ילד קטן, הוא אהב מאוד את נושא החלל והכוכבים. הוא ביקר מספר פעמים בפלנטריום, חיפש את כוכב הצפון בכל ערב, רכש מפות כוכבים וצפה באדיקות בפרקים ישנים מאוד של הסדרה מסע בין כוכבים (star trek ) ששודרו בערוץ היחיד.
אפשר היה להניח שכמו בהרבה מקרים אחרים נוגה יזנח את התחביב הזה כשיגדל, אך באופן מוזר הוא המשיך להתעניין בכוכבים (אך לא באסטרולוגיה) גם כשגדל. לאחר שקנה את המכונית הראשונה שלו הוא עצר במיוחד בלילה במכתש רמון בדרכו מאילת כדי לראות כמות כוכבים מדהימה. הוא עקב אחרי הפרסומים בחדשות הקשורים לכוכבים (אבל לא כוכבי קולנוע) ויצא מהבית לצפות במטרי מטאורים ובכל תופעה אחרת שדווחה. הוא קנה טלסקופ קטן ומאוחר יותר לאחר שרכש סמארטפון הוא מיהר להתקין אפליקציה של מפת הכוכבים וכך ידע יותר בקלות מה הוא רואה.
אבל הבעיה הייתה שהוא לא ראה הרבה… ככל שנוגה התבגר והיו לו יותר אמצעים לצפות בכוכבים, נראה היה שיש פחות ופחות כוכבים בשמיים. נוגה ידע שהכוכבים לא השתנו, אבל כמות האור הגדלה בלילות מקשה יותר ויותר לראות אותם.
מכיוון שכך, הוא התמקד בתופעות יותר ברורות שגם זכו לפרסום רב כמו לדוגמא super moon (ירח על) וליקוי ירח.
ירח העל הראשון בו חזה היה מאכזב למדי. הוא ציפה לירח ענק שימלא את כל השמיים, אבל ראה ירח שאולי היה קצת גדול יותר מהרגיל. לעומת זאת, ברחבי האינטרנט אנשים חגגו את הירח הזה ופרסמו תמונות מדהימות שלו – כאלה שגרמו לנוגה לחשוב שהוא צפה בירח אחר ואז להבין שמדובר בפוטושופ.
ליקוי הירח שחל בסוף יולי 2018 דווקא קיים את ההבטחות. נוגה צפה בו בקלות ובהנאה מגג ביתו. אמנם מפעם לפעם עננים כיסו את הירח והפריעו לתצפית, אבל בסך הכל היה זה מחזה מרהיב לחובבי אסטרונומיה.
מה שיותר הפריע לנוגה מהעננים היה שברשתות החברתיות ובאתרים שונים טענו אנשים כי ליקוי הירח הזה הוא תופעה של פעם במאה שנה והיו אף כאלה שאמרו שהליקוי הבא יהיה רק בשנת 2246!
אנשים רבים הבינו (או גרמו לאנשים אחרים להבין) שזאת הזדמנות של פעם בחיים לצפות בליקוי הירח, אבל נוגה זכר היטב שהוא כבר צפה ביותר מליקוי ירח אחד בימי חייו ולא ראה סיבה הגיונית שלא יהיו עוד כאלה בשנים הקרובות.
בדיקה יותר מעמיקה של הנתונים גילתה כי ליקוי "ארוך שכזה" צפוי רק בשנת 2246, אך לפני שנה זאת צפויים עוד מספר לא קטן של ליקויים (למעשה 2-3 בשנה) אבל הם יהיו קצרים יותר (אך עדיין יפים ומרשימים).
נוגה כמעט לא הספיק להירגע מההתרגשות הגדולה של ליקוי הירח כשתופעה חדשה פורסמה בכל מקום: כוכב מאדים יגיע מאוד קרוב לכדור הארץ! למעשה זאת תהיה הנקודה הקרובה ביותר של מאדים לכדור הארץ עד לשנת 2035 (ומי יודע אם נחיה עד אז).
נוגה מיהר לשריין לו לילה פנוי ויום חופש מהעבודה למחרת והקדיש את הלילה לצפייה בכוכב (או בעצם כוכב הלכת) מאדים. ושוב אכזבה… ייתכן שמאדים נראה גדול יותר מהרגיל, אבל עדיין הוא היה קטן ומרוחק…
בדיקה מעמיקה של הנתונים גילתה שלמעשה המרחק הקרוב לכדור הארץ הוא 58 מיליון ק"מ. אפילו בנסיעה של 120 קמ"ש ללא רמזורים ייקח הרבה זמן להגיע אליו.
סוף סוף הבין נוגה את הפרט החשוב: ככל שרואים פחות כוכבים ויש יותר אמצעי תקשורת, תהפוך כל תופעה לסנסציונית יותר והפרטים יוגזמו ככל האפשר.
נוגה מיהר להסיק מסקנות וכבר למחרת פרסם בפייסבוק שלו ידיעה חשובה: בשבת הקרובה כוכב הצפון יהיה בנקודה הצפונית ביותר שלו מזה 500 שנה!
מוסר השכל: התקשורת אשמה בהכל
שבת שלום!
והרשומה המומלצת היא –ליקוי ירח 27 ביולי 2018 – בבלוג של מנורה
התמונה באדיבות pixabay
יפה שזכינו לראות את הטבע במלוא הדרו.
סוף שבוע נפלא
בהחלט היה יפה.
תודה וסוף שבוע נפלא גם לך!
יפה נהנתי לקרא תודה על הפירגון שבת שלום
תודה ושבת שלום גם לך 🙂
אכן מוסר השכל קולע 🙂
סופ"ש נעים.
תודה וסוף שבוע נעים גם לך 🙂
מוסר ההשכל מדויק. ומאדים בהחלט בולט יותר מתמיד….
תודה
מאדים בולט יותר, אבל עדיין לא נראה מדהים במיוחד…
תודה וסוף שבוע נעים 🙂
בעייני מאדים נראה באמת קרוב מאוד לירח והאדמומיות של שניהם היתה יפה …
וברור, התקשורת תמיד אשמה בכל!
תודה על התגובה וסוף שבוע נעים 🙂
כשהייתי בכתה ז', הייתי בחוג לאסטרונומיה.
התצפיות היו מעניינות בהתחלה, בגלל החידוש שבעניין.
את ההסברים על מבנה הכוכבים לא הבנתי, ובסוף נטשתי.
דווקא נשמע חוג מעניין… אני הייתי כמה פעמים בפלנטריום במוזיאון הארץ ובזאת התמצתנ ההשכלה האסטרונומית שלי…
תודה ושבוע נעים 🙂
התצפיץ הבאה בעמק המוות בקליפורניה. משפ רואים את הכוכבים יופי טופי!
אני בעד 🙂
תודה וסוף שבוע נעים!