סיפור חכמים לחנוכה

מעשה ברבי עקיבא ורבי אלעזר ורבי אליעזר ורבי ששון ורבי שמחה ורבי יוסף בעל הנס ורבי שמעון בעלה של רינה ורבי יהושע ורבי בוריס שהיו מסובים בבני ברק לאחר הדלקת נר ראשון של חנוכה והיטיבו את ליבם ואת כרסם בלביבות תפוחי אדמה משובחות.

אמר רבי עקיבא: "מכל החגים אוהב אני את כולם אך פינה חמה שמורה בקיבתי לחג החנוכה בשל לביבות תפוחי האדמה החמות והמתוקות"

הנהנו כל הרבנים בהסכמה ורבי אלעזר הוסיף מיד: "אמנם גם סופגניות אוהב אני, אך בלביבות יש יתרון בריאותי כביר בשל היותן עשויות על טהרת הירקות"

אמר רבי אליעזר: "ושמן! לא לשכוח את השמן כי רק בזכותו (ובזכות הקדוש ברוך הוא) אוכלים אנו לביבות בחנוכה!"

הסכימו כל הרבנים בהנהון והודו לקדוש ברוך הוא ורבי ששון אמר: "צודק אתה רבי אליעזר, אבל אין לשכוח כי גם השמן בחזקת ירק (או פרי) הוא – אם מדובר בשמן זית, שמן סויה, או אפילו שמן קנולה העשוי מפרי הקנולה המפורסם!
שתקו הרבנים והתרכזו בלביבותיהם כי לא רצו להודות שאין להם מושג ממה עשוי שמן קנולה. לאחר כמה דקות שתיקה ולעיסה שאל רבי שמחה בהיסוס: "בעצם, למה אנו נוהגים לאכול לביבות תפוחי אדמה בחנוכה?"

אמר רבי יוסף בעל הנס: "הכיצד אינך יודע זאת?  אנו נוהגים לאכול לביבות בחג החנוכה מכיוון שהן מטוגנות בשמן (בריא) לזכר נס פך השמן! כד קטן, כד קטן, שמונה ימים שמנו נתן!"
רצה רבי יוסף להמשיך בהרצאתו, אבל רבי שמחה קטע אותו והבהיר את שאלתו: "היטב מכיר אני את עניין השמן והנס, אבל השאלה שלי נוגעת לתפוחי האדמה ולא לשמן. מדוע דווקא לביבות תפוחי אדמה ולא לדוגמא לביבות קישואים או לביבות בשר?"

אמר רבי שמעון בעלה של רינה: "שאלה מצוינת שאלת ידידי! גם אני שאלתי פעם את אשתי רינה שאלה דומה והיא בחוכמתה הרבה ענתה לי כי תפוחי האדמה זולים יותר מהבשר (וכנראה גם יותר מהקישואים, אבל בכך אני לא בטוח)"

אמר רבי יהושע: "עם כל הכבוד שיש לי לרבנית רינה – ויש לי הרבה כבוד – אני בטוח שיש סיבה יותר טובה לכך שאנו נוהגים לאכול לביבות תפוחי אדמה מאשר המחיר הזול! יש לבדוק במקורות – אולי החשמונאים נהגו לאכול לביבות תפוחי אדמה כדי לחזק את לבם לקראת הקרבות?"

צחק רבי בוריס ואמר: "מכובדי! אינך יודע כי בזמן החשמונאים לא היו תפוחי אדמה בארץ הקודש? ירק זה הובא לאזור מאמריקה, שכידוע לכולם לא הייתה ידועה עדיין בימי החשמונאים!"

אמר רבי עקיבא: "צודק אתה בעניין העובדות, אך עלינו לקחת בחשבון את האפשרות הסבירה כי לאבותינו החשמונאים נעשה נס והם קיבלו תפוחי אדמה מיד ההשגחה העליונה!"

הסכים איתו רבי אלעזר ואמר: "היטב יודעים אנו כי בכוחו של בורא עולם לעשות כל דבר שהוא למען מאמיניו ולכן איננו יכולים לפסול את האפשרות כי החשמונאים אכלו לביבות תפוחי אדמה!"

אמר רבי אליעזר: "צודקים אתם כי בכוחו של הקדוש ברוך הוא לעשות הכל, אבל האם הגיוני הוא שבורא עולם יטרח להכין לביבות תפוחי אדמה?"
ענה לו רבי ששון: "מבחינת הקדוש ברוך הוא זאת לא טרחה כלל!"

הסכימו הרבנים עם רבי ששון ורבי שמחה אמר: "מכיוון שלביבות תפוחי אדמה הן טעימות (ובריאות) כל כך, סביר מאוד כי אבינו שבשמיים סיפק אותן לחשמונאים שהאדירו את שמו והאירו את בית מקדשו!"

אמר יוסף בעל הנס: "הגיוני מאוד כי כך היה הדבר. והגיוני שהחשמונאים נהנו גם מאוזני המן וגפילטע פיש (אבל לא ביחד)"

הוסיף על דבריו רבי שמעון בעלה של רינה ואמר: "ועוגות גבינה משובחות כמו שאשתי רינה מכינה!"

ורבי יהושע אמר: "ולא לשכוח עוגות דבש!"
סיכם רבי בוריס ואמר: "לא פלא שחנוכה הוא החג של החגים".

מוסר השכל:  אם מאכלי החגים היו טעימים כל כך, לא היינו אוכלים אותם רק בחגים

שבת שלום וחג חנוכה שמח!

והרשומה המומלצת היא – משם לכאן, בואי – בבלוג של chic

תודה ל- tootrees3 על הרעיון לסיפור

וחוץ מזה היום הבלוגולדת שלי – פתחתי את הבלוג (המקורי) ב- 10.12.2008, אז זאת גם בת-מצווה. מזל טוב לבלוג!

24 תגובות על ״סיפור חכמים לחנוכה״

  1. המורמונים טוענים שהם צאצאי אינדיאנים שהגיעו לארה"ב הברית של אמריקה לפני תקופת החשמונאים, ואם כך בהחלט יתכן שתפו"ד הגיעו בכיוון ההפוך

    1. המורמונים דווקא? הם הרי לבנים ברובם… מוזר. מעניין איך תפוח האדמה נכחד מאזורינו ושגשג שם 🙂

      תודה, חנוכה שמח וסוף שבוע נעים!

  2. מצטערת מוטי יקר, אבל 'לביבות תפוחי האדמה החמות והמתוקות' ?? מתוקות? נשמע לי די מזעזע… אצלנו לטקס אף פעם לא היה מתוק…
    אבל הצחקת אותי מאד 😀
    המוני מז"ט ואיחולים לעוד שנים פוריות וטובות בבלוג, חג שמח וסופ"ש נעים 🙂
    (אם כי שעשעה אותי התחזית הבוקר – בשבת יעלו המעלות ויתכן טפטוף… כאילו עברנו מבלי משים לאזור טרופי).

    1. זה הגיע מהשיר: "אמי ליבבה לביבה לי, לביבה חמה ומתוקה"…
      אצלנו בבית כשהייתי ילד היו נוהגים לפזר סוכר על הלביבות. אני כבר מזמן לא עושה זאת.
      נראה שהחורף הזה חם באופן מורגש מהמקובל, אבל אולי זאת רק ההרגשה שלי…

      תודה רבה על התגובה והאיחולים. סוף שבוע נעים וחנוכה שמח לך!

  3. בלוגולדת שמח!
    (אהבתי את מוסר ההשכל)
    לא ידעתי שתפוחי האדמה הגיעו ממרחקים. אגב, שמן קנולה הוא קצת תעלומה בשבילי אפילו בימינו, אני לא מצליחה להבין איך בדיוק עושים אותו.

  4. שנים רצה שמועה ששמן קנולה הוא בעצם שמן המופק משמני האדמה [ בשפתנו הדלה – נפט ], שהרי קנולה = קנדיאן אויל, מה לא?!
    למה לביבות תפוחי אדמה דווקא – שמן, עמילנים בלי סוף, חם = תחזוקת גוף בחורף 🙂 שהרי חנוכה, לא לשכוח הוא חג של חורף, שבו האור הוא מלחמה בחושך של הטבע [ נו טוף, לא ממש באקלים הימתיכוני של ארץ ישראל ] אבל באקלים של אירופה – פולין, רוסיה [גם הצד האזיאתי ].
    אם העלייה שהקימה את מדינת ישראל היתה מגיעה מארצות המגרב או הסהר הפורה, אני מניח שהיו אוכלים לביבות אחרות ולא פלצקאלאך.
    והמסר העמוק מסיפורך הוא:
    תמיד ימצא יהודי הסבר גם ללא מוסבר בזכות אלוהים.. או איך אצל מאנגער: ברצות אלוהים – אפילו מטאטא יולד!
    תודה לך.
    אגב, הסברי הסופגניה הם בהחלט בהקשרה לשמן, היותה סופגת שמן רב ונס פך השמן.

    1. קנולה אכן canada oil אבל oil הוא לא רק נפט אלא גם שמן כך שהכל בסדר…
      חנוכה הוא אכן חג של חורף וכמו עוד חגים רבים אחרים במועד זה אולי קשור לרצון לראות את סוף הימים הקצרים והקרים…
      אני מסכים עם המסר, אבל בתור אתאיסט מצאתי שהתשובה "כי אלוהים לא קיים" גם עונה על הרבה שאלות קשות 🙂

      תודה, חנוכה שמח וסוף שבוע נעים!

  5. סיפורך נקרא בעוד ניחוח טיגון הלביבות עולה מהמטבח 🙂
    אהובות עלי הלביבות והרבה פחות הסופגניות אותן אני משאיר להשמנת האחרים.
    בלוגולדת שמח!

    1. מקווה שהלביבות טעימות לך 🙂 אני אוהב גם וגם אבל בשנים האחרונות (במיוחד מאז שהפכתי לטבעוני) אני אוכל הרבה פחות גם מאלה וגם מאלה.
      תודה, חנוכה שמח וסוף שבוע נעים!

  6. לביבות תפודים (לאטקס) הן אהובות עליי עד מאד. אנחנו נוהגים לאכלן עם רסק תפוחים (שהוא באמת מתוק) והעונג הוא רב.
    יופי של פוסט הרמת לנו לכבוד החנוכה!
    אז שיהיה חג שמח ובת מצווש מאושרת, עד 120! יב' שנה לבלוג זה המון ובלוגך חי ונושם ומסב עונג רב לקוראיו.

    1. תודה רבה לך 🙂 אני לא ניסיתי לביבות עם רסק תפוחים… נשמע מתאים – תפוח עם תפוח 😉

      חנוכה שמח ושבוע נעים!

  7. מזל טוב לבלוג.. ולבלוגר.. וחג שמח . יופי של סיפור מרתק ומשעשע, ישתבח שמו לעד הרב בבא מוטי וחוכמתו כי רבה ומוסר הסכל ראוי לשבח , ודיוקו על קוצו של יוד בנס פך השמן ולביבות למהדרין ….עוד ינוגן, ידובר ויתהלל בהרי יהודה ובחוצות ירושלים , הוד השרון ופתח תקווה… קול ששון וקול שמחה – קול בת מצווה כלת השמחה.

  8. מוטי! מזל טוב חברי הוותיק לבלוגידה! בת מצווה שמח לך ולכל המוני הרשומות שחגגו אצלך מידי שבוע.
    חג שמח עם או מטעמי חג. אכול דברים טובים (ובריאים כמובן) כל ימי השנה.
    שתמשיך לכתוב עוד ועוד ושתמיד יעלו דבריך חייוך וטוב.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s