במדור השרביט החם התבקשנו לכתוב על ניקיונות לקראת הפסח – של הורינו (בילדותנו) ושלנו.
האמת שלא התכוונתי לכתוב – מקוצר זמן (שנגרם לשם שינוי מסיבות טובות), אבל קריאת הרשומה בנושא של Adiad העלתה לי כמה זיכרונות שרציתי לחלוק.
אתחיל עם החלק הקל – הניקיונות שלנו. לא קיימים. אנחנו לא מנקים במיוחד לפסח אלא מנקים כרגיל (שזה אומר מעט מדי). אם במקרה אנחנו מארחים בליל הסדר (זה קורה מדי פעם) אנחנו מנקים את אזור הסלון והמטבח קצת יותר מהרגיל, אבל כפיצוי הם מתלכלכים יותר מהרגיל במהלך ליל ההסדר כך שהכל מתאזן.
בילדותי זה היה סיפור אחר לגמרי… הורי שמרו על כשרות לפסח לפי כל הכללים. אמי התחילה לנקות את הבית בקפדנות רבה כשבועיים לפני פסח (אולי קצת פחות… אני לא בטוח).
כל פעם היא הייתה מצחצחת חדר אחד ומכריזה עליו כעל חדר כשר לפסח שאסור להכניס אליו חמץ. אנחנו, הילדים, היינו עוזרים בניקיון אבל עיקר העבודה הייתה של אמי.
השיא הגיע בערב שלפני ליל הסדר. ביומיים –שלושה האחרונים לפני ערב החג אמי התמקדה במטבח וניקתה את כל הארונות (היו לנו הרבה) ואת המקרר (אני מניח שבחלקים). העבודה הזאת כללה אחסון של כלי "החמץ" בארונות גבוהים (ונקיים) והורדת כלי הפסח מאותם ארונות. היה לנו סט מלא של כלי אוכל שהשתמשנו בהם רק לשבוע של פסח.
בערב אמא ריכזה את כל החמץ שנשאר על שולחן המטבח וניקתה (או "הכשירה") את כל שאר המטבח. החוויה המיוחדת הייתה הכשרת השיש – אחרי שפונו ממנו כל הדברים שהיו עליו אמא הייתה שופכת עליו כוהל מפוגל (שאנחנו קראנו לו אז "ספירט") ומציתה אותו. כן, מדליקה גפרור וזורק אותו על השיש שמיד התלקח ובער באש כחלחלה נעימה.
היינו מכבים את האור במטבח ומתרכזים בו כולנו לצפות בקסם הזה. כמובן שההורים וידאו שנישאר במרחק בטוח.
הרעיון בעצם פשוט – השיש עצמו לא בער כי היה עשוי מאבן. האלכוהול בער מהר ובבעירה הזאת נשרפו כל פירורי החמץ שאולי התחבאו על השיש…
לאחר מכן היינו עושים "בדיקת חמץ". כל ילד היה מקבל כמות ספורה מראש של פירורי לחם גדולים והחביא אותם ברחבי הבית. הושבענו לזכור היטב היכן החבאנו כל פירור כי אם משהו היה נשאר למחרת זה היה אסון של ממש…
אבא היה הולך ברחבי הבית עם נר ומחפש את הפירורים.
(גם לזה יש הסבר, אבל הוא מתחום הדת – על בדיקת החמץ מברכים. אם לא נמצא חמץ זאת ברכה לבטלה ולכן צריך לדאוג שיהיה חמץ כלשהו. ההורים שלנו ובוודאי עוד רבים אחרים הפכו זאת למשחק משעשע).
בבוקר של ערב החג היינו אוכלים ארוחת בוקר "חמצית" אחרונה ליד שולחן המטבח ואחר כך יורדים לשרוף את שאריות החמץ.
בזמן שאנחנו (הילדים ואבא ובשנים מאוחרות יותר רק הילדים) שיחקנו באש, אמא ניקתה היטב את שולחן המטבח וכעת הבית היה כשר לפסח רשמית ואמא יכלה להתפנות להכין את האוכל לסדר….
היא לא נחה הרבה לפני פסח.
לטענת אבא שלי אמא בכלל לא הלכה לישון בלילה שלפני ליל הסדר אלא קיימה "לילה לבן" של ניקיונות. אני לא בטוח שזה נכון, אבל אני בטוח שהיא לא ישנה הרבה.
אני די שמח שאנחנו לא עובדים קשה כל כך לקראת הפסח, אבל גם קצת מתגעגע לאווירה ההיא של לפני החג ובעיקר לשריפת השיש…
והרשומה המומלצת היא – הטיול ברכבת הטרנס סיבירית – מוסקבה – בבלוג של Adida
העיקר שיהיה חג שקט ונעים
חג שמח
תודה
חג שמח שקט ונעים גם לך
אני חשבת שמבחינתכם זו היתה חוויה מאוד זכורה לטובה, גם אם אמא שלך עבדה מאוד קשה וזה היה סיוט מבחינתה.
כשהייתי ילדה שמרנו בבית על כשרות פסח במובן הזה שלא אכלנו חמץ ואמא שלי ריכזה את כל החמץ בבית בארון קטן למשך החג, אבל לא ביצענו ביעור חמץ או משהו דומה. עבור אחותי שהיא ילידת אמצע אפריל זה היה סיוט כי לא פעם יום ההולדת שלה נפל על פסח, וכשהיא היתה ילדה ״עוגת יומולדת״ היתה לא פעם ערימת מצות מרוחות בשוקולד השחר… היום כומבן יש עוגות טובות לפסח שהן ללא חמץ.
בהחלט
היה בזה משהו מרגש ומיוחד
אבל אני מרחם על אמא שלי שעבדה כל כך קשה…
בהחלט מבאס לחגוג יום הולדת בפסח כששומרים על כשרות 🙂
תודה והמשך שבוע נעים
מכירה סיפורים דומים מבתים של חברות שלי. יש בזה טירוף ולחץ כמובן אבל יש במסורת ובמנהגים האלה גם קסם באמת, משהו להתגעגע אליו. שלא לדבר על חוויית הדלקת הספירט על השיש. בלתי נשכח ☺️ תודה על השיתוף
את הטירוף והלחץ לא הרגשנו כילדים. רק כשגדלתי הבנתי את זה…
אכן בלתי נשכח.
תודה לך על התגובה ועל הצעת הנושא והמשך שבוע נעים
אתה מוזמן לקנות ספירט (בקישור שלך אזל) ולשרוף את השיש, אם זה משמח אותך… אותי – כידוע לך – המנהגים הללו לא ממש מעניינים…
אני קצת חושש משריפת השיש הזאת… וזה גם הרבה עבודה. אבל תודה על האישור 🙂
ותודה גם על התגובה.
המשך שבוע נעים!
אני מתחילה ניקיונות יום אחרי פורים, בכל יום ארון או שידה, אינני דתיה ושומרת על ניקיון בכל השנה, אבל זה משמח אותי שכל הבית בפסח נקי.
זה למדתי מאמי. כילדה גם עזרתי לה בניקיונות וצחצחתי סירי אלומיניום עד שהברק סנוור את העיניים. היא למדה אותי לעשות X ובמרכזו עגול, בעזרת צמר פלדה ואחר כך הגעלנו אותם.
אם הייתי מגלה פירור, הייתי נסערת, זה עבר 🙂 גם אני כמותה הוצאתי את החמץ מהבית, והבנתי שזה מיותר, למרות זאת עשיתי את זה.
העיקר שתהיה בריאות טובה ופסח שמח ומלא באור ואהבה.
זה חודש שלם של ניקיונות… כל הכבוד לך
תודה ופסח שמח ובריאות טובה גם לך
פעם נהגתי לאכול מצות בפסח – ולא לאכול לחם או פיתות.
זו היתה כל "שמירת הכשרות" שלי.
עבר לי. היום אינני שומר אפילו בדל כשרות.
אצלי מה שנשאר הוא שאני לא אוכל חמץ בפסח… כלומר לא "חמץ גמור". אני לא מקפיד שתהיה חותמת "כשר לפסח".
תודה והמשך שבוע נעים
סיפור מאוד מעניין… 🙂
שריפת השיש נקראת לי דבר מרתק ביותר 🙂
ה בהחלט היה משהו מרתק 🙂
תודה 🙂
זה הייתי אני, אלון ארד מתל אביב. מוזר שלא הייתי מזוהה.
תודה על התגובות וההזדהות. קורה…
המשך שבוע נעים וחג שמח
זה חג של הרבה עבודה קשה, וגם הרבה אוכל והרבה פירורים. מסכימה איתך שיש בזה איזה קסם, ומן הסתם מעורב בזה גם קסם הילדות.
חג שמח!
הרבה עבודה קשה למי שמנקה, הרבה אוכל לכולם 🙂
תודה וחג שמח גם לך!