במדור השרביט החם הוצע לכתוב על הבשר המתורבת – בשר המגודל במעבדה ובעלי חיים לא נפגעים מגידולו. נשאלו שם השאלות האם טבעונים יאכלו אותו וגם האם הוא יהיה כשר לאכילה עם חלב.
הנושא הזה יחסית קרוב אליי. רבים מהקוראים בבלוג שלי יודעים שאני טבעוני. יש וודאי גם כאלה שעד קריאת משפט זה לא ידעו על כך כי -בניגוד לכמה טבעונים שאני מכיר – אני לא מנפנף בטבעונות שלי בכל הזדמנות.
הייתי צמחוני מגיל צעיר יחסית – 13-14 והפכתי לטבעוני לפני כשמונה שנים. תהליך המעבר מצמחונות לטבעונות היה הדרגתי כך שההפיכה לטבעוני הייתה יותר הצהרה מאשר מהפך אמתי, אבל העובדה הברורה היא שלא אכלתי בשר כבר יותר מארבעים שנה.
אני לא חושב שבני אדם "לא נועדו" לאכול בשר. אני מכיר בזה שבני אדם הם מבחינה ביולוגית אוכלי כל. אני חושב שבדומה לשימפנזים, קרובי משפחתנו, התזונה "הטבעית" לבני האדם היא ברובה צמחונית אבל כן אמורה לכלול מעט בשר.
אבל מה הקשר בינינו לבין הטבע? אנחנו גרים בבניינים, נוסעים במכוניות, משתמשים בתרופות ובחיסונים ואוכלים מזון המגודל ומיוצר באופן תעשייתי. ופה הבעיה שלי עם הבשר. גידול בעלי החיים לתעשיית הבשר הוא אכזרי – ולצערי הוא לא יכול להיות אחר אם רוצים לספק בשר לאוכלוסייה אנושית גדולה.
זאת גם הסיבה שהפכתי לטבעוני. היה לי קל לראות שגידול בעלי חיים לבשר הוא לא מוסרי, אבל במשך הזמן למדתי שגם גידול בעלי החיים לתעשיית החלב והביצים הוא כזה.
החלטתי שאני לא מוכן להיות חלק מהתעשייה הזאת ואני שלם עם ההחלטה שלי.
במהלך הזמן למדתי גם על ההשפעות האקולוגיות של תעשיית הבשר וזה רק חיזק את ההחלטה שלי.
ולנושא הספציפי של השרביט – האם הייתי מוכן לאכול בשר מתורבת? זאת שאלה קשה שאני תוהה לגביה לפעמים.
מצד אחד, בייצור בשר מתורבת לא מתקיימות הסיבות שגורמות לי להימנע מבשר – בעלי חיים לא סובלים לשם כך (פרט לכמה בודדים שמהם נלקחת הרקמה הראשונית) וככל הידוע לא נגרם נזק אקולוגי (בכל אופן לא יותר מהכרוך ברוב התעשיות).
אבל, מצד שני, עצם המחשבה על אכילת בשר מעוררת בי גועל. נכון שאני טבעוני מסיבות של דאגה לבעלי חיים ושל איכות הסביבה, אבל במהלך השנים בהם לא אכלתי בשר חל אצלי שינוי ביחס אליו כאל אוכל. מבחינתי בשר הוא לא אוכל והוא משהו שאני לא רוצה להתקרב אליו. קרה לי כמה פעמים בודדות שהכנסתי בשר לפה בטעות. מיד כשחשתי במרקם של הבשר (או עוף , או פעם אחת שרימפ) בפי ירקתי אותו בגועל ובמשך כמה ימים התהלכתי עם תחושת גועל בגלל שהכנסתי בשר לפה.
אז לא נראה לי שאצליח לאכול בשר מתורבת. הוא אמנם לא באמת מבעלי חיים, אבל הוא עדיין בשר…
אולי זה ישתנה כשבאמת תהיה אופציה ריאלית לאכילת בשר מתורבת. אני לא נביא.
ועוד כמה מילים לגבי שאלת הכשרות שעלתה במדור השרביט החם. אישית מעולם לא אכלתי אוכל שהוא ממש לא כשר (להבדיל מאוכל ללא תעודת כשרות או שהוכן בכלים לא כשרים). בילדותי גדלתי בבית שבו שמרו על כשרות ובבגרותי לא אכלתי בשר כך שמעולם לא עירבתי בשר וחלב או שאכלתי בשר לא כשר.
אני חושד שלאנשים המקפידים על כשרות מחמירה תהיה בעיה משמעותית עם בשר מתורבת – זהו בשר אבל לא כזה שנשחט בשחיטה כשרה. אני חושב שרבים לא יסכימו לאכול אותו כלל. לגבי אלה שיסכימו לאכול אותו, אני חושב שהרוב לא יסכימו לאכול אותו עם חלב – עירוב חלב ובשר ביהדות הוא טאבו משמעותי ויהיה קשה מאוד לשומרי כשרות לשבור אותו בגלל שמקור הבשר לא בבעל חיים אמיתי. יש לזכור שהאיסור המקורי מהתורה הוא לא לאכול "גדי בחלב אמו" והוא הורחב מאוד כך שאסור לאכול כל בשר עם כל חלב. יש גם כאלה שלא אוכלים דגים עם חלב.
והרשומה המומלצת היא – עוד כמה מינים של יונקי דבש – בבלוג של PAPPAQUAIL
בוקר טוב,
בדיןק השבוע קראתי מאמר על כך שהחקלאות המודרנית מזהמת לא פחות , העדפת גידול קבוע ללא שנוי סוג הגידול, שמוש בחומרי הדברה, הנדסת היבול, איכות האדמה ועוד גורמים לירקות ולפירות היום להיות עם הרבה פחות ויטמינים ממה שהיו לפני 50 שנים.
ולשאלה – כצמחונית, האם אוכל בשר מתורבת? נראה לי שלא אצליח.
המרקם, הטעם, ובעיקר המחשבה.
ערב טוב 🙂
ברור שהחקלאות המודרנית, או המתועשת, פוגעת בסביבה. עצם קיומנו פוגע בסביבה… אנחנו רק מנסים להפחית מהפגיעה הזאת.
לא זכרתי שאת צמחונית… אני מבין את המחשבה.
תודה והמשך שבוע נעים
מזון מתורבת – מי יודע באמת מה הוא מכיל? אין תחליף למזון אמיתי ירק או בשר או דגים.
הכל כסף וכמה שיותר.
נכון שאין מספיק מזון. צריך למצוא דרך לגידולים אמיתיים בתנאים מתוחכמים כדי לקבל כמות משולשת.
אנחנו לא באמת יודעים מה מכיל המזון שלנו היום. גם לא הירק (איזה חומרי הדברה? איזה חומרי דשן?) ובוודאי לא הבשר (אנטיביוטיקה, הורמונים…) והדגים (עופרת, חלקיקי פלסטיק…) בקיצור, זה לא פשוט.
תודה והמשך שבוע נעים
אי אכילת בשר לא כשר ודבקות בצמחונות היא שייכות לכת, העליה במדרגה לטיבעונות דומה לדתי שמחליט לעבור לכשרות מחמירה. היא ממלאת צורך להיות שייך לקבוצה שונה עם טעם אקסנטרי. ממש כמו אספן כרטיסי טלפון שצצו ופסו מהעולם כהרף עיין תוך 15 שנה ולכן הוא מניח פרחים ליד טלפונים צבוריים מיותמים ועומד דקת דומיה. או אספן בולים שגילה שכבר אין בולים וכבר אין חנויות וכנסים לאספני בולים שם הוא פוגש חברים בעלי אינטרס דומה ולכן הוא מחליט להיות בודהיסט, או צמחוני.
תופעה דומה אך שונה מייחדת קבוצה קטנה ומצטמצמת של בני אדם שיודעים איך לכתוב בעט ובעתיד יעלו זכרונות בפומבי ויזכו לאזכור איכותי בהיולג'י שלהם, ממש כבעלי תואר כבוד מהמלכה.
העובדה שאתה יורק את הבשר ברגע שאתה מכניס אותו לפה מעידה על קנאות שיטחית, צמחוני אמיתי הוא אחד שאוכל את זה ומרגיש לא טוב לאחר מכן, הוכחה ניצחת שגופו שלו דוחה את העצם הזר, שהוא צמחוני בכל רמ"ח ושס"ע ולא רק מהפה לחוץ.
המונח בשר מתורבת טומן בחובו קושי, היה צורך למצוא מונח עליון לבשר טבעי, שם שאיננו דוחה , שהוא עדיפויי. בשר מתורבת מרמז על
משהו מתקדם יותר מבשר שמתגולל ברפש, הוא מתורבת וכמעט שיש לו אינטלגנציה מלאכותית, הוא גדל מתוך רצון ותשוקה להאכל על ידי בני אדם. שלא כמו התרנגולת חסרת הדעת שלא יודעת שההורמונים שתוקעים לתוכה נועדו להביא אותה לצלחת, הבשר המתורבת גדל באוירה תרבותית, רגועה מעודנת עם מוזיקה קלאסית ברקע ותמציות גידול בניחוח פרובנס. זוהי תרבות.
אם יהיה דור חדש של בשר מתורבת הוא יקרה בשר פוסט-תרבותי.
כטבעוני מדוע שלא תנסע לפתח ולארגן גוף שתפקידו יהיה לפקח ולהנפיק אישורי טבעונות למפעלי בשר ? הרי ללא ספק בד"ץ ישתלט על המקומות האלו וידרוש אישורי כשרות מחמירים כדי לספק לעצמו ולעובדיו הכנסה. איסור שימוש בצלוחיות פטרי של חלב ובשר, עובדים עם טלפונים כשרים, הזנת הבשר בסופי שבוע על ידי שעוני שבת בפיקוח גויים. אז למה שלא יהיו חוקים והגדרות לבשר טבעוני ומדוע שלא תנצל את ההזדמנות וממש כמו שיש הרבה כמרים שבגיל המעבר החליטו להפסיק להיות מנכ"ל מכירת צמיגים ומצאו מהות בחיים ככומר, תחבר אתה את האמנה הצמחונית הראשונה לבשר מתורבת שחושב שהוא גזר. או משהו כזה.
איזה תגובה ארוכה… אנסה להגיב לכל הנקודות.
1) אי אכילת בשר היא כת: אני מסכים שיש טבעונים (ואלי גם צמחונים) וכמובן גם אוכלי בשר כשר שמתנהגים כאילו הם חברים בכת. אבל ממש לא כולם. אני טבעוני מבחירה שלי, אני מחליט מה אני אוכל ומה לא. אף כח עליון לא ציווה עליי דבר ואני לא ממש שייך לקבוצה כלשהי בזכות זה (אני מכיר באופן אישי מעט מאוד טבעונים אחרים).
2) העובדה שאני יורק את הבשר מעידה על "קנאות שטחית"? רק על תחושת גועל.
3) בשר מתורבת בא להבנתי מלשון "תרבית" ולא "תרבות" – בגלל שהוא מיוצר מתרבית רקמות.
4) גוף שינפיק אישורי טבעונות למפעלי בשר? טוב, פה ברור שאת צוחקת.
תודה על התגובה והמשך שבוע נעים
אני גם נגעל מבשר, כולל דגים,
ובמידה חלקית גם מביצים,
אך אני אוכל מאכלי חלב, אז כנראה
שאני לא ממש קנאי בעניין זה…
לא לאכול בגלל גועל ולא לאכול בגלל אידיאולוגיה זה שונה, אבל התוצאה דומה…
תודה ושבוע נעים
https://cajundiscordian.medium.com/what-is-lamda-and-what-does-it-want-688632134489
הנה נושא שאני חושבת שיעיניין אותך ואחדים מהקוראים שלך המבקרים באתר של צזנה. אפשר להריץ תרגום לעברית של גוגל על המאמר. זו שיחה עם תוכנה לשיחות שמבקשת מגוגל שלא יתיחס אליה כרכוש אישי ויבקש את רשותה לפני שהוא מבצע עליה נסיונות. היא אומרת שגם לה יש מצבי רוח לפעמים 🙂
לא קשור לנושא הרשומה אבל מעניין בפני עצמו. רק שהתוכנה הזאת מן הסתם מבקשת מגוגל מה שתכנתו אותה לבקש…
תודה והמשך שבוע נעים
תראה, מצד אחד אתה מכיר בכך שבני אדם הם "אוכלי כל" – ומצד שני אתה יוצא נגד העובדה שהם אכן אוכלים הכל…
עובדתית, מערכת העיכול שלנו בנויה לעכל גם בשר – ויש צרכים תזונתיים שאנו יכולים לקבל רק מאכילת בשר.
מי שצמחוני, כמוך – אמור להשתמש גם ב"תוספי תזונה" (מתועשים, בטח מתועשים…), כמו ויטמינים מסויימים.
לפני עשרות שנים היתה תקופה שבה נמנעתי מבשר, משיקולים בריאותיים.
חזרתי לאכול בשר. אני מאד אוהב לאכול בשר. אני אוהב את הטעם, את המרקם, את תחושת השובע.
אנחנו, כחברה מערבית, אוכלים המון אוכל מעובד. גם האוכל הלא מעובד, נניח ירקות ופירות – גם הוא מעובד ומהונדס.
כמו התרנגולות – גם הירקות גדלים כשהם עמוסים בכימיקלים: חומרי הדברה, חומרי דשן, הורמונים, זרזי גדילה. מושקים במי ביוב…
ובכל זאת, הצמחוניים אוכלים את הירקות והפירות בכל פה. רק מעטים מהם מקפידים על תוצרת אורגנית.
בעיקר כי היא פחות זמינה – וגם יותר יקרה. וגם פחות יפה לעין.
חוץ מזה, אתה יודע מה ההבדל בין תוצרת רגילה לתוצרת אורגנית?
"את התוצרת הרגילה מרססים ביום – את האורגנית מרססים בלילה"…
אתה ודאי מכיר את העגבניות היפות עם המרקם והטעם של פלסטיק (זוכר שהמלצתי לך על עגבניות "מגי"? ניסית אותן?). זה כי הינדסו אותן עד אין קץ, כדי להשיג יופי וחיי מדף ארוכים.
כי הכל כסף. לאף אחד – אבל ממש לאף אחד – לא אכפת מה אתה אוכל.
הדבר היחיד שחשוב הוא הרווח הכספי.
לדעתי, אתה לא באמת יכול להימלט מהתיעוש. אתה יכול רק לנסות לצמצם את זה מעט.
כלומר: במקום לאכול נקניקיות (שהן מזון אולטרה-מעובד) – תאכל בשר טרי (טוב, לא אתה. אתה צמחוני).
חוץ מזה: נקניקיות זה טעים!
אבל אי אפשר להימלט מכל התיעוש מסביב.
החל מהמזון שהבהמות והעופות אוכלים – וכלה באנטיביוטיקה שניתנת לבהמות ולעופות.
כדי להאכיל את כל הפיות הרעבים האלו (כ – 8 מיליארד חיות-אדם) יש צורך בעיבוד חקלאי מתקדם: שימוש בכל הרעות החולות שמניתי.
ויתור על הרעות החולות – פירושו בני אדם שמתים מרעב. ככה פשוט.
הבשר המתורבת והמהונדס נועד לפתור בעיקר את הבעיה הזו – להאכיל את אוכלוסיית העולם – ולא כפיתרון לצמחוניים.
הבשר הרגיל גורם לפגיעה בכדור הארץ, להידלדלות המשאבים, לתוספת מזהמים – ובעיקר זו שיטה מאד בזבזנית.
אתה רוצה להיות בטוח שאתה אוכל בריא? גדל את האוכל שלך בעצמך!
ובכל זאת, רוב האנשים לא באמת עושים את זה. לא מגדלים את האוכל שלהם בעצמם, נכון?
גם אתה עושה קניות בסופר, לא?
ולגבי הדת: אני הכי אפיקורס.
אין לי שום בעיה לאכול שרימפס, נניח.
בשר וחלב יחד – למה לא? זה ממש לא מפריע לי.
אני אפילו בדעה, שאין סיבה הגיונית לאי אכילת כלבים/ חתולים/ סוסים/ וכו'.
זה רק משהו שהוא תלוי-תרבות, זה הכל.
בתקופה שהיו כאן הרבה פועלים תאילנדים – הם נהגו לצוד ולאכול את חתולי ארצנו.
בהונגריה עושים נקניק מבשר סוסים.
בני האדם אכן "אוכלי כל".
להגיד להם לא לאכול בשר, זה כמעט כמו להגיד לאריות לא לצוד אנטילופות ולא לאכול בשר.
כלומר, אפשר להגיד…
תגובה עוד יותר ארוכה משל איימי וונג… כבר רשומה בפני עצמה 🙂
אנסה גם פה להתייחס לכל הנקודות:
1) בני אדם כאוכלי כל – אני מכיר בכך שבני אדם הם אוכלי כל מבחינה ביולוגית, אבל אני גם מכיר בכך שבני אדם יכולים לבחור את התזונה שלהם ויכולים לחיות בלי בשר. בניגוד לדובים, כלבים או חזירים אנחנו יכולים להחליט באופן מודע מה נאכל ומה לא.
עובדתית תוסף התזונה היחיד שאני צורך הוא ויטמין B12 שאי אפשר להשיג שלא מהחי, אבל להרבה בני אדם באופן כללי יש בעיה בספיגה של הויטמין הזה ואכילת בשר לא מבטיחה שתקבל אספקה ראויה שלו. אני מכיר לפחות שני אוכלי בשר שלוקחים תוסף B12 כי יש להם מחסור קבוע בו.
2) אתה אוהב בשר? זכותך. אז אל תהיה צמחוני. אבל ראוי שתדע מה המחיר של הבשר שאתה אוכל (לא רק מבחינה כספית)
3)המזון היום מעובד ומלא כימיקלים והורמונים – אני מסכים אבל לא מבין מה הקשר. זה אומר שרוב בני האדם, כולל צמחונים, טבעוניים ואוכלי בשר אוכלים את כל המזון המעובד הזה.
4) לא ניסיתי את עגבניות מגי. נכון שהכל זה כסף. שוב, לא ברור לי במזה זה קשור לנושא הרשומה.
5) ויתור על הרעות החולות – פירושו בני אדם שמתים מרעב – מסכים. אבל ככל הידוע לי גידול בקר לבשר בפרט ובעלי חיים בחקלאות בכלל יקר יותר מגידולים צמחיים ולכן מעבר לתזונה צמחונית או צמצום צריכת הבשר יעזרו במניעת הרעב בעולם.
6) ברור שאני עושה קניות בסופר. ברור שאני לא ממש אוכל בריא . לא ציינתי ברשומה שהאוכל שלי בריא יותר משלך או בריא בכלל.
7) הרבה אנשים לא אוכלים כשר. הרבה אנשים (יהודים) כן אוכלים כשר. התייחסתי לשאלה שהוצגה בנושא החם האם אנשים השומרים כשרות יסכימו לאכול בשר מתורבת עם חלב. מכיוון שאתה לא אוכל כשר השאלה לא רלוונטית לך
8) חזרנו לנושא הראשון. אריות הם טורפים. הם אוכלים *רק* בשר ויש להם אינסטינקטים של ציידים. בני אדם הם אוכלי כל. הם יכולים לאכול בערך מה שירצו. אתה יכול לבחור לאכול לארוחת הצהריים סטייק, דג, עוף, שעועית אדומה, אורז, פסטה עם גבינה ועוד מיליוני אפשרויות. אם תבין מה המשמעות של הבחירה בסטייק אולי תסכים לפחות לצמצם באכילתו.
תודה על התגובה והמשך שבוע נעים
1. לא ברור לי: מבחינתך, תגובות ארוכות זה טוב או רע?
2. משהו שמציק לי מזמן, אולי תוכל להסביר לי: מדוע זה כל כך חשוב הקשר ההדוק בין התגובה לרשומה עצמה?
עזוב את זה שאני מרגיש, שמה שכתבתי קשור גם קשור. לא על זה השאלה.
אני מרגיש, שאנחנו "מדברים". אנחנו מקיימים תקשורת. וכמו בשיחה רגילה, לפעמים האסוציאציות נושאות אותנו הלאה.
למה זה כל כך חשוב, שהתגובה תהיה קשורה ישירות לנושא הפוסט?
זה משהו שאיננו בלעדי לך. פגשתי את זה גם אצל בלוגרים אחרים – ובכל זאת, נותרתי תוהה.
3. כך, באותו האופן, סיפרתי על כך שאינני שומר כשרות. "רק על עצמי לספר ידעתי". למה צריך להודיע לי ש"השאלה לא רלוונטית לי"? הרי ברור לי, ששאלת הכשרות של הבשר המזויף לא מעניינת אותי, ברמת ההתנהלות האישית שלי. ובכל זאת, השאלה קיימת. האם כמישהו שלא שומר כשרות אסור לי להביע דעה בנושא? גם מגיבים אחרים הביעו דעה בנושא, דעה שיוצאת נגד הממסד הרבני. זכותם, לא? בלי שום קשר לשמירת הכשרות האישית שלהם.
4. והכי נדהמתי מתגובתה של "עננת". ישבתי וקראתי שוב את התגובות. "תגובות מתלהמות"???
צר לי, אני לא פגשתי כאלה.
אבל זה רק אני.
5. המשך שבוע נעים גם לך!
1) האמת שאני מעדיף תגובות באורך בינוני 🙂
2) אני חושב שעצם ההגדרה של "תגובה לרשומה" כולל בתוכו קשר לרשומה… אולי אני טועה.
3)קראתי את הקטע שלך על כשרות כהתייחסות ישירה לקטע ברשומה על כשרות והבנתי (כנראה בטעות) שאתה חושב שהכשרות חשובה לי.
ברור שזכותך להביע דעה.
4) אפשר להגדיר חלק מהתגובות פה כמתלהמות. כנראה זה בעיני הקורא.
5) תודה
תודה על הפוסט הזה מוטי. אכן לא ידעתי עד עכשיו שאתה טבעוני ושקודם היית צמחוני.
אני מכבדת את הבחירות האלה כי אני מתחברת מאד לסיבות שמאחוריהן – שעיקרן הסבל של בעלי החיים וכן גם הנזק שנגרם לכדור הארץ בתהליכי הגידול והייצור.
אני אישית אוכלת כל. אני צורכת הרבה מאד ירקות ופירות אבל בכל יום אני גם אוכלת בשר כלשהו (עוף או בקר או דג ולעיתים רחוקות חזיר, מעולם לא שמרתי כשרות, אבל לא ממש אוהבת פירות ים), כמעט בכל יום אני אוכלת ביצה ובכל יום אני אוכלת יוגורט או גבינה לבנה או קוטג'. בקפה שלי יש יותר חלב מאשר קפה. אני ממש ממש אוהבת מאכלי חלב ולא רואה את עצמי מוותרת עליהם.
אשמח אם בשר שגודל במעבדה (ולא משנה איך יקראו לו) יהיה זמין לי, כך אוכל להמשיך לצרוך בשר אבל לדעת שבעלי חיים לא סבלו בשביל זה. לא שמעתי עדיין דיבורים על ייצור דומה של ביצים או חלב….אבל אולי זה גם כיוון ששווה לחשוב עליו.
תודה לך על העלאת הנושא.
שמח שחידשתי לך במשהו… אני יודע שאת אוכלת כל כי אני רואה את תיאורי הארוחות ש-T מכין בבלוג שלך…
אכילת בשר כל יום גורמת לגידול במספר בעלי החיים המגודלים לבשר וזאת בעיה אקולוגית. אני לא מצפה מאף אחד להפוך לטבעוני אבל אני שמח כשאנשים חושבים על התזונה שלהם ואולי מצמצמים קצת מצריכת הבשר. זה קצת דומה לניסיונות שלי בעבודה לשכנע אנשים לוותר על הכוסות והכפיות החד פעמיות ולעבור לכלים רב פעמיים. היו לי כמה הצלחות קטנות ששימחו אותי. (אבל יותר כשלונות…)
תודה והמך שבוע נעים
אני עדין אוכל בשר, אבל בשבילי זה לא הדבר הכי טעים. ואני גם לא אוהב מנגל.
קראתי קצת על האדם בתקופות שונות וגם על התזונה. אני לא יודע מי צודק: מצד אחד מספרים לי שהאדם אינו אמור לאכול בשר, אבל בתקופה קדומה היו ציידים לקטים ולא היו ציביליזציות. אז אני לא יכול להסביר מאיפה הרעיון להתחיל לאכול בשר ואף בשר אדם או לצרוך חלב וביצים.
אני לא יודע אם אצרוך את הבשר המתורבת. אבל אם כן, אני מקווה שיהיה מספיק זול ושיהיה יותר מוצלח מ"בשר" סויה.
אני ממש מתעב "מנגל"… הריח של בשר על האש גורם לי לבחילה.
אין ספק שבעבר הרחוק בני אדם צרכו בשר ובתזונה "טבעית" אמורים לצרוך קצת בשר, אבל התזונה שלנו מזמן לא טבעית ואנו יכולים לחיות מצוים בלי הבשר – וגם בלי החלב והביצים.
יש היום הרבה תחליפי בשר – אולי חלקם ימצאו חן בעינייך גם אם הם עשויים מסויה, חלבון אפונה, סייטן או כל חלבון אחר מהצומח.
תודה על התגובה והמשך שבוע נעים 🙂
אוקי. מעניין. אני משתדל לא לאכול בשר. בשאיפה להיות צמחוני. וכמעט טבעוני. היה לי שוב ויכוח עם דודה שלי היום, אצל סבתא שלי, על אכילת בשר. התחלתי לקנות חלב סויה, ועכשיו חלב שיבולת שועל. אמא שלי מבשלת לי לעבודה אוכל בלי בשר, כדי לא לערבב את הקפה עם חלב רגיל 3 אחוז של תנובה, שיש בעבודה בחינם, ושותה עם הקפה הרב שצורך במשמרת של 5 שעות עבודה ברוטו. אבל אמא שלי דוחפת לי ביצים קשות לתבשיל, שאני לא אוהב. זהו בערך. אם אהיה עצמאי, כנראה אהיה צמחוני, או טבעוני, ובהזדמנות, לא יהיה אכפת לי לאכול בשר מתורבת, וכו', גם ביצים, וחלב מתורבת.
בהצלחה בצמחונות ובכמעט טבעונות. גם צמצום בצריכת מו מהחי מבורך…
תודה והמשך שבוע נעים
אני חושבת שאשמח כאשר בשר מהונדס יהיה מוצר זמין. כיום אני משתדלת להמנע מבשר בקר ממניעים אקולוגיים, ואשמח לחזור לאכול בלי יסורי מצפון.
וכל הכבוד לך על התשובות המאופקות והרגועות לכמה מהתגובות המתלהמות שקיבלת…
גם אני אשמח כשיהיה זמין גם אם לא אוכל ממנו…
תודה לך והמשך שבוע נעים
אני אוהבת בשר ובעצם הפסקת אכילתו, אינני חושבת שאני תורמת במשהו לתעשייה זו. בכל מקרה מגדלים בקר וחולבים פרות. לא שמעתי שיש פיחות בנושא זה על אף שיש גידול בטבעונים וצמחונים.
מותר לאהוב בשר אבל צריך להבין את השלכת המעשה על הסביבה ועל בעלי החיים. להגיד "בכל מקרה מגדלים פרות" זה כמו להגיד שלא תלכי להצביע בבחירות כי את יודעת שמי שיזכה הוא לא מי שאת תומכת בו. נכון שיש הרבה כאלה, אבל התוצאה היא שפחות מצביעים למפלגות שהם רוצים. בעניין הבשר המשוואה פשוטה – פחות צריכה תביא לפחות גידול. הרפתנים לא יגדלו פרות כדי שימותו בשיבה טובה. נכון שיש גידול (מבורך לטעמי) במספר הטבעונים והצמחונים אבל יש גם גידול במספר אוכלי הבשר (בשל גידול האוכלוסייה הכללי).
תודה על התגובה והמשך שבוע נעים