מעשה ברבנית רחל והרבנית שרה והרבנית רבקה והרבנית חסיה והרבנית כרוביה והרבנית מושית והרבנית רינה שהיו מסובות בביתה של הרבנית רחל בבני ברק, התאוששו מהצום ומהארוחות של יום כיפורים והתכוננו (לפחות נפשית) לשבת המלכה וחג סוכות (הנסיכה?).
אמרה הרבנית רחל: "בישלתי כל כך הרבה לכבוד יום כיפור, שאינני יודעת כבר מה אבשל לשבת ולסוכות"
הסכימה איתה הרבנית שרה והוסיפה: "אנשים חושבים שמכיוון שיום כיפור הוא יום צום, אין צורך לבשל עבורו. אבל הם שוכחים שיש ארוחה גדולה לפני הצום וארוחה גדולה עוד יותר אחריו!"
שאלה הרבנית רבקה: "בהקשר זה של ארוחות… אני תמיד מבלבלת: מי מהן היא הסעודה המפסקת? זאת שבערב הצום המפסיקה את האוכל, או זאת שבמוצאי הצום המפסיקה את הצום?"
בדקה הרבנית חסיה בויקיפדיה וענתה: "כמובן שהסעודה המפסקת היא זאת שלפני הצום! כל גולש באינטרנט ר"ל יודע זאת!"
אמרה הרבנית כרוביה: "אחרי שהבהרנו נקודה זאת… אצלי בבית כאשר יום כיפורים חל ברביעי בשבת אנו נוהגים לאכול בשישי בערב לכבוד שבת שאריות מהארוחות שהכנתי לכבוד יום כיפור ורק לחג הסוכות אני מכינה אוכל חדש, טרי, מקורי, בריא וכמובן טעים מאוד".
הזדעזעו הרבניות לשמוע את דברי הכפירה של הרבנית כרוביה והרבנית מושית ביטאה את רחשי לב כולן (פרט לכרוביה) בקוראה: " אבל לכבוד שבת קודש מצווה עלינו להכין מזון טרי וטעים! לא יעלה על הדעת שנאכל אוכל ישן ביום שישי בערב!"
ענתה לה הרבנית כרוביה: "הכיצד? אין חולק על כך שיום כיפור הוא היום הקדוש בשנה ולכן אוכל שהוכן עבור יום כיפור מוסיף מקדושתו לקדושת השבת!"
תהו הרבניות אם יש היגיון כלשהו בתשובתה של הרבנית כרוביה והרבנית רינה שאלה: "האם יום כיפור – שהוא ללא ספק היום הקדוש בשנה – חולק מקדושתו לאוכל שהוכן לארוחות לפני ואחרי היום הקדוש?"
אמרה הרבנית רחל: "זוהי שאלה קשה שבוודאי נידונה כבר ע"י גדולי החכמים. אולי כדאי להביא אותה לפני בעלינו – מי ייתן שלא תיפול שערה משערות זקנם – כדי שיכריעו בה?"
מחתה הרבנית רינה ואמרה: "בעלינו אמנם מבינים בהלכה, אבל הם לא ממש מבינים באוכל. מדוע שנבקש את דעתם בנושא זה?"
אמרה הרבנית רבקה: "בעלי שיחיה דווקא מבין באוכל. אני חושדת שאם אגיש לו בערב שבת שאריות מהסעודה של מוצאי יום כיפור הוא ירגיש מיד שלא מדובר באוכל טרי!"
אמרה הרבנית חסיה בהיסוס קל: "אבל… אם תגידי לבעלך החכם שמדובר באוכל קדוש המתאים לשבת קודש, האם הוא לא יסכים לאכול אותו?"
ענתה הרבנית רבקה: "לא אמרתי שבעלי לא יסכים לאכול! הוא מסכים לאכול את הכל כמעט… רק ציינתי שהוא ירגיש שלא מדובר באוכל טרי (אבל בכל זאת יאכל אותו)."
שאלה הרבנית כרוביה: "אם כך, מה הבעיה?"
חשבו קצת הרבניות בנושא, לגמו מעט קפה, אכלו כמה פרוסות עוגה (שנשארה מהסעודה שלאחר הצום) ולאחר פסק זמן זה אמרה הרבנית מושית: "העוגה הזאת מאוד טעימה. מרגישים בה את קדושת יום הכיפורים!"
הסכימו איתה כל הרבניות בהתלהבות וסיכמו ביניהן שאין ספק שאוכל שנותר מיום הכיפורים ספג מקדושת היום ואין מתאים ממנו לארוחת ערב שבת קודש.
מוסר השכל: מי שטרחה בערב יום כיפור, בעלה יאכל אוכל קדוש בשבת
שבת שלום וחג סוכות שמח!
והרשומה המומלצת היא – בדרך כלל – בבלוג של CHIC
שתהיה שנה טובה וללא מלחמות
תודה, שנה טובה גם לך וכמובן ללא מלחמות
היית מוסיף לסיפור את הרבנית ברוקוליה – היא היתה משכנעת אותם הרבה יותר מהר בקדושת האוכל – או פשוט מציעה לרבניות לבקר בקיבוץ, ששם לפי אמא שלי הכיף הכי גדול הוא שיש מי שמבשל את האוכל ושוטף את הכלים בלי עבודה מצידה כמבקרת.
רעיון מעניין – אבל אולי היא מתעכבת בברוקלין…
גם במסעדות יש מי שמבשל ושוטף כלים 🙂
תודה, סוף שבוע נעים וחג שמח
אבל לא כתבתי על מסעדות, אלא על הקיבוץ, ובקיבוץ יש לרוב מדיח כלים ענקי שמקל מאוד על עבודת שטיפת הכלים (וגם אז יש לרוב תורנות ולכן לא שוטפים כלים כל ארוחה).
ודרך אגב, לא פעם הבשלנים שם הם אלו שאוהבים לבשל. ממש כמו מי שמתכנן את טקסי החג אוהב לתכנן אותם, ומי שמופיע בטקסים אוהב להופיע…
נתכוונתי שאפשר גם ללכת למסעדה שם יש מי שמבשל ושוטף כלים והסועדים פטורים.
אבל במסעדה אי אפשר להתארח כמו אצל משפחה לחג או לשבת, ובקיבוץ כן (אם יש לך משפחה בקיבוץ).
יש לי שאלה קצת לא קשורה: אתה זוכר שבינואר שעבר היה מעין אתגר בלוגים של בלוגספוט שבו נתנו נושא שונה כל יום לכתוב עליו? אם אפשר לשאול – איפה אפשר להיות חשופים לאתגרים כאלו של בלוגפוסט? אני זוכרת שנחשפתי לאתגר של ינואר דרכך…
גם נכון.
אני נחשפתי אז דרך פוסט של בלוגרית אחרת. נדמה לי שעדה.
היא ראתה את זה בבלוג של WP –
https://wordpress.com/blog/
אני חושבת שמי שמבשל באמת אלו כל הבנות של הרבניות… הרבניות רק המנחות והמפקחות…
יכול להיות…
תודה, שבת נעימה וחג שמח
ההגיון הכי בריא בעולם מחייב שייאכל האוכל שנשאר מיום כיפור, לפניו ואחריו.
מעניין איך הוא יודע שהאוכל טרי, אם הוא אוכל אוכל מבושל?
מן המקורות כבר ידוע, שסלט של ערב שבת מזוויע בשבת בצהריים, לכן בקיבוצים רבים מאכילים את התרנגולות והפרות בשאריות סלט של יום כיפור.
ברור שמריך לאכול אותו. אבל אפשר להבדיל גם באוכל מבושל כמה הוא טרי…
סלט אכן לא מחזיק מעמד כמו אוכל מבושל.
תודה, סוף שבוע נעים וחג שמח
אני בעד לשנות את שמה של הרבנית מושית לרבנית חיה מושקה .
כמו תמיד, הסיפור שלך גורם לי לחייך 🙂
רעיון מעניין… אולי רק מושקה?
שמח שחייכת.
תודה, סוף שבוע נעים וחג שמח
צודקות בהחלט. סיפור יפה !. אני בקושי אוכל. כל השנה. אז בכיפור לא צמתי. 🙂
באמת לא חייבים לצום… פעם גם אני אפסיק עם המנהג הזה.
תודה, סוף שבוע נעים וחג שמח!
התירוץ\סיבה שלי שאני לוקח תרופות כרוניות. כבר כמעט 22 שנים ברצף. אמא שלי מסורתית. צמתי 20 שנים, מהבר מצווה, עד שנת 2009. אם אני זוכר נכון. 🙂
סיבה בהחלט מוצדקת. אבל אתה לא צריך תרוץ. אני זה שצריך תרוץ למה אני צם למרות שאני אתאיסט…
לגמרי צודקות הרבניות הצדיקות שלך. אגב אצל שחמי וחמותי (שניהם כבר ז"ל) היה נהוג במשך הרבה שנים לשתות משקה אלכוהולי ולאכול עוגות ופירות כדי לשבור את הצום, ואחר כך לקיים סעודה ממש. עם השנים ירדה הארוחה לגמרי ונשארו רק העוגות והפירות. מבחינתי זה הספיק מעל ומעבר. היום אני גם לא צמה וגם לא אוכלת עוגות………
גמר חתימה טובה וחג סוכות שמח
עוד מילדות המנהג אצלנו בסוף הצום היה לאכול קודם עוגה ופירות. אבל לשתות משקה אלכוהולי אחרי צום? זה נשמע לי קצת מוזר…
תודה, סוף שבוע נעים וחג שמח!