השרביט החם – הסביבה ואני

במדור השרביט החם  הוצע לנו לכתוב על היחס שלנו לסביבה, על הפעולות שאנחנו עושים או לא עושים כדי לשמור עליה.

מה אני יכול לכתוב? חשוב לי לשמור על הסביבה, אבל אני יודע שעצם חיי כאדם מודרני פוגעים בה.  בני האדם התנתקו מהטבע לפני זמן רב ועשו ככל יכולתם לא להיות חלק ממנו. אנחנו לא ציידים ולא מלקטים וגם לא טרף (של בעלי חיים בכל אופן). בנוסף, בני אדם משתדלים לנצל כל מה שהם יכולים לטובתם וזה כולל כמובן ניצול של הטבע ו/או של הסביבה – כרייה, חקלאות, בנייה ועוד ועוד. אפילו השמיים הם לא הגבול.

אני חי בעיר (שיש בזה יתרונות לסביבה), נוסע במכונית, טס לחו"ל מפעם לפעם וקונה מוצרים ארוזים בפלסטיק ובמתכת שחלקם לפחות יוצרו במקומות רחוקים והרבה מאמצים (לא ידידותיים לסביבה כלל) הושקעו בשינועם אליי.

ובכל זאת, אני משתדל לצמצם את הפגיעה שלי בסביבה:

אני טבעוני. אני טבעוני מטעמי "מוסר", אבל להיות טבעוני זה גם לפגוע פחות בסביבה כי גידול תעשייתי של בעלי חיים לחקלאות הוא מהגורמים הפוגעים יותר בסביבה.

אני כמעט ולא משתמש בכלים חד פעמיים. אני לא יכול לומר שאני כלל לא עושה זאת, אבל אני משתדל שלא. בוודאי אני לא קונה כלים חד פעמיים ולא משתמש בהם בבית. משתדל גם לא להשתמש בכאלה בעבודה או באירועים אבל לא תמיד זה אפשרי.

אני גם כמעט ולא לוקח שקיות פלסטיק בחנויות – תמיד יש לי סל (או סלים) רב-פעמי(יים).

המכונית העיקרית שלנו היא היברידית – צמצום מסוים של זיהום אויר. אולי היינו קונים חשמלית, אבל אין לנו אפשרות כיום לעמדת טעינה (והאמת שאני לא בטוח כמה מכונית חשמלית מצמצמת זיהום, אבל זה סיפור אחר).

אני משתדל לשים למיחזור כל מה שניתן למחזר – פלסטיק, זכוכית, נייר… יותר טוב היה להשתמש פחות בחומרים האלה ואני גם לא בטוח כמה באמת ממוחזר, אבל אני לפחות מנסה.

אני משתדל לא לצרוך יותר מדי – וזה כולל גם חשמל ומים.

השתתפתי כמה פעמים במבצעי ניקוי חופים ומלחמה במיני צמחים פולשים.

והבן שלי מוסיף – אני לא נותן לחתולים שלנו לצאת מהבית (שם הם מן הסתם יטרפו מגוון בעלי חיים קטנים…).

מה אני לא עושה? הרבה. אני נוסע במכונית ולא בתחבורה ציבורית. יש לי תירוצים טובים (לדוגמא עצמאות וחיסכון בזמן) אבל אני יודע שמבחינת הסביבה נסיעה בתחבורה ציבורית עדיפה.
אני ממשיך לקנות גם ירקות ופירות ארוזים בהרבה יותר מדי פלסטיק ומוצרים שמיוצרים ומשונעים לא בהכרח בדרכים הידידותיות ביותר לסביבה.
אני יכול לעבור לדירה קטנה יותר – לתפוס פחות מקום ולצרוך פחות משאבים לאחזקתה. אני אומר לעצמי שזה יקרה כשהילדים  יעזבו את הבית.

ובכלל, אני חי (לעת עתה).

.

והרשומה המומלצת היא – איך עושים הבדל – בבלוג של אמאל'א

16 תגובות על ״השרביט החם – הסביבה ואני״

  1. לדעתי הכי חשוב שאתה מודע להשפעה שלך על הסביבה ועושה מה שאתה יכול כדי למנוע נזק ולתרום לאיכות שלה, אבל הגיוני שתעשה זאת בלי לפגוע יתר על המידה באיכות חייך שלך. תמיד אפשר לעשות יותר אבל אני מרגישה שכל עשייה תורמת, גם אם היא קטנה. אם כל אחד מאיתנו עושה דבר או שניים או עשרה לטובת איכות הסביבה – בסך הכל המצטבר זה בסוף ישפיע.
    גם אני נוהגת ברכב היברידי. הרכב שלנו הוא מסוג "פלאג אין" ויש לנו עמדת טעינה, כך שבהמשך אוכל לעבור לרכב חשמלי לגמרי – בתקווה שזה תורם לאיכות הסביבה לנהוג ברכב חשמלי. את רוב הנסיעות שלנו, אם כך, אנחנו עושים על המנוע החשמלי, ובפועל ממלאים דלק אחת לשלושה/ארבעה חודשים בערך.
    גם אנחנו משתמשים בשקיות רב פעמיות בסופר, וגם בחנויות אחרות אני עושה כמיטב יכולתי לא להשתמש בשקיות ניילון. אני לא משתמשת בחד פעמי בבית (יוצא הדופן היה האירוע המשפחתי בפסח, שם לא ממש היתה לי ברירה) וגם בחוץ משתדלת לא לצרוך חד פעמי (למשל קפה "לקחת").
    אני אוכלת כל אז אני מודעת לכך שגם אני תורמת לסבל של בעלי החיים ולפגיעה בסביבה כתוצאה מהתעשייה סביבם, אבל בשלב זה אני לא מוכנה לוותר על בשר, עוף ודגים או ביצים שהם מרכיב חיוני בתפריט שלי.
    גם החתולים שלי לא יוצאים מהבית. לא חשבתי על ההיבט הזה. מצד שני כתוצאה מכך יש לי עבורם ארגז חול עבור הצרכים שלהם, וזה מן הסתם מוסיף לכמות האשפה שאני זורקת. האמת שאני לא זורקת הרבה אשפה – למרות שאנחנו מבשלים הרבה ומארחים הרבה, יוצא לנו לרוקן את פח הזבל שלנו בדרך כלל פעם בשבוע.
    אני לא קונה שתייה בבקבוקי פלסטיק או פחיות – אנחנו שותים מים (מסוננים באוסמוזה הפוכה, כך שאת הממברנה המסננת מחליפים לי רק פעם בשנה, שלא כמו הפילטרים של מכשירי סינון מים אחרים שדורשים החלפה מידי שלושה חודשים) ושומרים אותם בבקבוקי זכוכית במקרר. כנ"ל לגבי סודה.
    עקב האכילס שלנו הוא מיחזור. מאד לא נוח למחזר ביישוב שלנו. הנייר כאן והזכוכית שם והקרטונים פה והפלסטיקים במקום אחר, הפסולת האלקטרונית בפיז-די-לוך ו….לכאורה אני צריכה להקים מתקן אחסון שלם אצלי בבית או בחצר רק לשם ההפרדה של כל הדברים האלה ואז לטייל עם האוטו ברחבי היישוב כדי לזרוק כל אחד במתקן אחר. זה מאד לא ידידותי (לעומת מועצות/עיריות שמספקות פח אישי למחזור ופח לאשפה רטובה בנפרד). אז בעניין המיחזור אני לא לגמרי עומדת בציפיות של עצמי.
    אתה עדיין חי – וכך גם אני. על זה אני לא מתנצלת. אגב הייתי מוותרת על בתי קברות, לפחות בפורמט הקיים בארץ. הייתי שמחה להישרף ולהתפזר באיזה שדה או נחל או ים. לא לתפוס מקום. בטח לא מקום שבעוד דור או שניים כבר לא באמת יעניין אף אחד.
    טוב, סליחה שכתבתי לך פוסט שלם במקום תגובה.

    1. את גם עושה לא מעט… אני מסכים שהמודעות חשובה וגם לחיות חשוב.
      מסכים גם לגבי בתי הקברות שהם בעיה הולכת וגדלה בארץ.

      נושא המיחזור אצלכם נשמע מרגיז. אצלי יש מגוון פחי מיחזור קרוב לבית. אני רק לא בטוח אם מה שאני שם שם באמת ממוחזר…

      תודה והמשך שבוע נעים

  2. זוכר את השיר החמוד הזה: רגב אחר רגב/ כך נקנה אדמת מולדת – כך עלינו לפעול כיחידים. אני מאמין גדול שס"כ פעולתינו כיחידים משפיע הרבה מעבר ל-מה שאנחנו חושבים.

  3. אתה משתדל כמיטב יכולתך (מבלי לרדת ברמת החיים), אבל רבים אחרים לא.
    בלי פתרונות שיביאו ממשלות, מה שעושה הפרט מועט מדי. אצלנו בוטלו נקודות איסוף בקבוקי פלסטיק, איסוף סוללות ישנות בסופרמרקט בוטל, עגלת מחזור נייר בקצה הרחוב נעלמה… אנשים מטילים את האשפה לצפרדעים ולא סוגרים את הדלתות ואז אחרים מניחים את שקיות האשפה (ניילון) ליד הצפרדעים כי מפחדים שיקפצו עליהם חתולי רחוב שעושים מסיבה בצפרדעים. ואז מגיעים חתולים אחרים שקורעים את השקיות ומפזרים את האשפה. ואם זה לא מספיק, הערבים מהכפר הסמוך פושטים על הצפרדעים, נכנסים לתוכם למצוא "מציאות" (בגדים ישנים ומכשירים חשמליים ישנים שנזרקים) ותוך כדי תהליך הברירה מעיפים אשפה מחוץ לצפרדעים. כיוון שאין להם בכפר גני שעשועים, הם מגיעים לשלנו בחמולות, ואל תשאל איזה טינופת של שאריות אוכל, בקבוקי שתיה, כלים חד פעמיים ושקיות ניילון הם משאירים מחוץ לפחים ושהרוח מפזרת אותם לכל הרוחות. זה גם מה שעושים לא מעט ישראלים יהודים בשמורות טבע ובפיקניקים ומנגלים בחיק הטבע.
    בבית הקודם היה לנו חדר אשפה, אבל גם שזם חלק מהדיירים התעצלו לנעול את הדלת ואז חתולים ואנשים אחרים חגגו וטינפו את הסביבה.
    בקיצור, יאוש!!!

    1. עצוב ומייאש לקרוא את התגובה שלך. חבל מאוד שזה המצב אצלכם… מקווה שישתפר

      תודה על התגובה והמשך שבוע נעים

  4. אה, אני בא לכאן בתפקיד האיש הרע:
    אני לא ממחזר, אני משתמש בשקיות ניילון, אני קונה כל מה שמתחשק לי (כולל מוצרים שאני לא באמת זקוק להם, רק כי מתחשק לי). אני נוסע ברכב בנזין בזבזני, אני משתמש במים ובחשמל ככל שאני זקוק (אבל לא מבזבז סתם, לא משאיר אור דלוק בחדר ריק ונטוש). אני אוכל בשר ומוצרי חלב. אני קונה את הירקות והפירות הכי יפים – ולא מחפש פירות "מכוערים" וזולים יותר.
    ואתה יודע מה? המצפון שלי נקי וזך.
    בניגוד לתיאוריה המקובלת, שהמעשים של ה"אנשים הקטנים" יכולים ליצור הבדל גדול – אני בדעה שהתרומה של הבודדים שולית. הנזק שגורמות המדינות, הממשלות, התאגידים הגדולים והתעשיה העולמית – זה הנזק העיקרי.
    זה בא לידי ביטוי בדברים הקטנים, כמו העובדה שאנשים שטורחים להפריד את האשפה שלהם – מגלים שכל הפחים הנפרדים מרוקנים לאותה משאית אשפה. זה עובר לכך שנחל הקישון הפך לבוצָה רעילה בגלל השפכים של המפעלים התעשייתיים שבאזור – וים המלח מיובש ושורץ בולענים כדי שמשפחת עופר תרוויח מיליארדים. זה עובר דרך העובדה שבכל שנה, ככל שמכוניות חשמליות הופכות פופולאריות יותר – כך המס עליהן בארצנו עולה. לממשלות לא חשובה איכות האוויר שלנו – רק המס מעניין. גם איכות האוויר במפרץ חיפה והנזקים הבריאותיים כתוצאה מכך – לא מעניינים את אף אחד. סין מייצרת את כל הזבל שבעולם, התעשייה שלה מזהמת בלי חשבון – והכל כדי שהעולם המערבי יוכל להתנהל כפי שהוא מתנהל. נשים קונות בגדים באינטרנט בזיל-הזול. כל כך זול, ששווה להן ללבוש את הבגד פעם או פעמיים – ולזרוק אותו. אין חשיבות לאיכות, לכך שמוצרים יחזיקו מעמד – הם בלאו הכי נזרקים.
    ואל מול ההתנהלות הזו של העולם – אני צריך להטיל על עצמי מגבלות? ההתנהלות שלי היא זו שתיצור הבדל?
    לא, אני מסרב להשתתף במשחק הצבוע הזה. אני מסרב לכך, שהאחריות תוטל עלי. אני עם כולם – ואחרינו המבול!

    1. אני מסכים ולא מסכים. אני מסכים שהתעשייה והגופים הגדולים עושים את הנזק העיקרי, אבל לא מסכים שלנו אין השפעה עליו.
      ניקח לדוגמא את תעשיית הבקר לבשר. נניח תיאורטית שבכל שנה שוחטים 10,000 פרות בישראל (המספר ודאי גבוה בהרבה, אבל זאת רק דוגמא). אבל בארץ יש לפי ההערכות כ-13% אנשים שלא אוכלים בשר. אם מחר הם יתחילו לאכול בקר, יהיה יותר ביקוש וישחטו יותר פרות – משהו כמו 11,300. לעומת זאת אם החל ממחר חצי מהאוכלוסייה בישראל תפסיק לאכול בשר – אין לי ספק שכמות הפרות תרד. אז בה שאני לא אוכל בשר אני משפיע.

      ועוד משהו – אני לא חושב שאני מטיל על עצמי מגבלות. אני תורם. זה הבדל לדעתי.

      תודה על התגובה והמשך שבוע נעים

      1. אם להתייחס לדוגמה של הבקר:
        כמות הפרות והעגלים שנשחטים – הם פונקציה ישירה של הביקוש לבשר.
        אם הביקוש לבשר ירד – אמנם ישחטו פחות פרות ועגלים, אבל גם תהיה ירידה בכמות ה"ייצור" של העגלים הצעירים. הרי הפרות לא נכנסות להריון מבילוי סוער בבר בת"א וסטוץ לאחריו – הפרות מוזרעות כולן בהזרעה מלאכותית. ואם לא תהיה דרישה לבשר – לא רק שלא יוולדו עגלים חדשים (כלומר, אתה מראש מונע חיים חדשים של בני בקר), אלא שלא יהיה צורך בכל הפרות האלה שממליטות עגלים ומספקות חלב. גם הן תלכנה לשחיטה.
        בעלי החיים האלו הם כבר מזמן לא רק בעלי חיים. הם "חומר גלם" לתעשיות רבות. לא רק לתעשיית הבשר (והנקניקים, והפסטרמות, וכו'), לא רק לתעשיית החלב (חלב, גבינות, יוגורט, מעדנים, וכו') – אלא גם לתעשיית המזון לבעלי החיים (גרגרים מאוקראינה), לתעשיית השינוע (יבוא עגלים באוניות, כמו גם יבוא המזון ושינוע במשאיות ברחבי הארץ). אפילו ל"תעשייה הדתית": שוחטים, משגיחי כשרות. הרבה מאד אנשים תלויים בבעלי החיים הללו לצורך פרנסתם. כשאתה אומר: "בוא לא נאכל בשר" – המשמעות של זה עמוקה מאד.
        וכל זה, מעבר לכך שבני אדם "מתוכננים" לאכול בשר. מערכת העיכול שלהם מותאמת לכך. יותר מזה: אם לא יאכלו בשר ושאר מוצרים מהחי – בריאותם תפגע. כיום אפשר להוסיף תוספים מלאכותיים, תוספי תזונה. אבל מילת המפתח היא "מלאכותיים" – כי מה שטבעי זה לאכול בשר, ביצים, וגבינות.
        אבל לא באתי לכאן כדי להתווכח על "צמחונות" או "טבעונות". איש הישר בעיניו יעשה.
        אני כן בא לומר: אם אתה, כאדם בודד, תחליט לעבור לרכב חשמלי – אתה לא תעשה שום שינוי בעולם. בכדי שיהיה שינוי, צריך שאנשים רבים יעשו את המעבר. אם כלי רכב חשמליים יקרים בהרבה מרכבי בנזין, כך שאין במעבר היגיון כספי – רבים ימשיכו לקנות רכבים מזהמים. אם המס על רכבים חשמליים עולה כל שנה – זה מהווה מכשול בפני קנייתם. ועדיין לא הזכרתי את הזיהום מייצור הסוללות המזהמות, עדיין אנחנו לא יודעים מה יעשו עם הסוללות כשהן תגמורנה את חייהן. ועדיין לא דיברנו על הזיהום מייצור החשמל. במדינת ישראל הפתרון המעשי הוא לא בניית אמצעים חדשים לייצור חשמל ותחנות כוח מודרניות – אלא רצון להשמיש שוב את "רידינג"…
        הנה ידיעה מלפני ימים ספורים:

        https://www.ynet.co.il/environment-science/article/rkg5fhzv2

        אתה מבין? לאף גורם ממשלתי לא אכפת מכלום. אנחנו רק ברגים קטנים במערכת שלא אכפת לה מאיתנו, מחיינו, מבריאותנו – ומגורל כדור הארץ. אם זה עושה לך טוב להאמין שאתה, אישית, עושה משהו בעל משמעות – אז למה לא? לבריאות!
        אותי זה לא משכנע.

        1. ממש אין לי בעיה שלא ייוולדו עגלים שכל מטרתם בעולם היא להישחט. גם לא פרות שמשמשות כמפעל לייצור חלב. החיים שלהם כנראה לא תענוג גדול ואני בטוח שאם לא ייולדו לא יסבלו. אני מסכים שהם חומר גלם לתעשיה וגם אין לי ייסורי מצפון אם כל האנשים שמרוויחים היום מהתעשייה הזאת יהפכו למובטלים.
          (אין לי בעיה גם ששכירי חרב יהפכו למובטלים אם לא יהיו מלחמות בעולם)

          אני מסכים שבני אדם "מתוכננים" לאכול בשר. אבל הם יכולים לחיות בלי, או לכל הפחות להקטין את הכמויות שהם אוכלים בלי להיפגע מכך (ואולי אפילו להיפך).

          לגבי מכוניות חשמליות – הסתייגתי בעצמי מה והבאתי קישור שמראה שלא ברור כמה הן עוזרות לאיכות הסביבה אם בכלל.

          אני יודע שאני תורם. לא הצלחת להוכיח אחרת… אפילו כתבת בהתחלה – "כמות הפרות והעגלים שנשחטים – הם פונקציה ישירה של הביקוש לבשר.". אני לא צורך בשר ובכך מקטין את הביקוש.

          תודה על התגובה המושקעת

  5. לפני מספר ימים החזרתי את "קיצור תולדות האנושות" מאת יובל נח הררי למקום שבו מצאתי אותו.
    דבר אחד שראיתי אאל"ט בפרק על המהפכה החקלאית הוא שהשמידו את העצים לטובת עשבי,ם כמו חיטה למשל, כי יש בעיה שהעצים מסתירים את השמש לעשבים. אולי הפתרון הוא לאכול רק מה שגדל על עץ? יש גם אנשים שמאמינים בזה.

    ויהיה קשה לחזור אחורה מההתקדמות של המין האנושי כי – כמו בשיר המצורף בזאת – לא מוצאים את הרברס:

    ואני מעדיף את ההליכה על פני נסיעה בכלי תחבורה כלשהו.

    1. קראתי את קיצור תולדות האנושות ואהבתי אבל לא הסכמתי עם הכל.
      את העצים משמידים מהרבה סיבות – לגידול חיטה אבל גם לגידול פרות וגם לבניית בניינים וגם לסלילת כבישים.

      גם אני מעדיף ללכת ברגל אבל הרבה פעמים זאת לא אופציה (למשל ללכת לעבודה…)

      תודה והמשך שבוע נעים

  6. יפה מאוד. הלוואי שהיה לי זמן לכתוב פוסט באותו נושא על החיים שלי. רק עלה לי לראש, שאני כן נוסע בתחבורה ציבורית. וחי חיים די מוגבלים ופשוטים מידי, משתדל לא לקנות בשר לאכילה. וזהו בערך. לילה טוב. 🙂

    1. מזל שאני לא קונה בגדים "אקולוגיים"…. אני חושב שהחשוב הוא להפחית את הצריכה ולא לצרוך הרבה דברים שהם "אקולוגיים".

      תודה והמשך שבוע נעים גם לך

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: