במדור השרביט החם הוצע לנו לכתוב על מאכלי שבועות. הנושא הוא די פתוח, יש שיחשבו שמן הסתם אבחר באפשרות הרביעית המוצעת, בגלל קרבתי הבלתי מוכחשת לעורך:
" אפשר (כמו שאני עושה כמעט כל שנה) להתלונן על המיתוג של שבועות כ"חג החלב" ועל ניצול החג ע"י חברות מוצרי החלב הגדולות ועל ניצול הפרות"
אבל אבחר בדרך הקשה והמקורית ולא אכתוב אף מילה על נושא זה, אלא אחלק את הרשומה – כמקובל בצה"ל – לשלושה חלקים:
חלק ראשון: מאכלי שבועות מילדותי
בתור ילד גדלתי במשפחה דתית, שהפכה פחות ופחות דתית ככל שהתבגרתי. כמובן שאכלנו ארוחת שבועות.
כמובן שלא אכלנו בשר בארוחת שבועות – אבל למען האמת ברוב הארוחות לא אכלנו בשר.
אני זוכר בבירור שלשבועות אמי הייתה אופה עוגת גבינה. לא מדהימה, אבל מתוקה ככה שזה היה טעים.
נדמה לי, אבל אני לא בטוח לחלוטין שבארוחות שבועות אצל סבתי היינו אוכלים גם בלינצ'ס במילוי גבינה ואיכשהו זכורה לי גם עוגת ביסקוויטים שאמי הייתה מכינה – משכבות של ביסקוויטים וגבינה לבנה בתוספת סוכר.
מה אכלנו חוץ מזה בשבועות? אני ממש לא בטוח… די ברור לי שלא מאכלי חלב. לא פסטה ברוטב שמנת, לא פיצה ואפילו לא בורקס גבינה… אבל אני די בטוח ששבענו בארוחות אלה.
חלק שני – ומרכזי – מדוע נהוג לאכול מאכלי חלב בשבועות?
כולם, או לפחות הרבה אנשים, יודעים שאנו אוכלים מאכלי חלב בשבועות כי התורה נמשלה לחלב ושבועות הוא חג מתן תורה.
לפני שנים קראתי בתפוז ברשומה שפירטה את שש הסיבות המסורתיות לאכילת מאכלי חלב בשבועות. כן, יש לפחות שש סיבות לכך. כתבתי אז סיפור חכמים שתהה לגבי ההיגיון בסיבות אלה.
יש לי הזדמנות כעת לחזור על כך וכמובן שאעשה זאת…
הנה מאמר שמסכם את שש הסיבות הנ"ל. לא חייבים להיכנס לקישור, להלן הסיבות ומה שאני חושב עליהן:
1. הסיבה הראשונה היא שרק בעת קבלת התורה קיבלנו את חוקי הכשרות ולכן מרגע זה כל כלי הבישול והבשר הפכו ללא כשרים. לא נותרה ברירה לעם אלא לאכול מאכלי חלב.
ואני אומר… כיצד בישלו ואכלו בני ישראל את מאכלי החלב האלה? האם באותם כלים בהם בישלו ואכלו קודם בשר? זה הופך את מאכלי החלב ללא כשרים גם כן!
אבל מגדיל לעשות המאמר וקובע כי " מדהים להיווכח, שאותו יום בהר סיני היה הפעם הראשונה שבני ישראל אכלו מאכלי חלב. יש איסור כללי של "אכילת איבר מן החי" (חלק מחיה שלא מתה), שלכאורה כולל גם חלב, תוצר הנובע מבהמה חיה. 'איסור איבר מן החי' הוא משבע מצוות בני נח, שאותן שמרו בני ישראל גם לפני מעמד הר סיני (ואשר חלות על כל בני האדם מאז ימי נח)."
אני אכן נדהם. המאמר הזה בעצם קובע באופן חד משמעי שאסור באיסור חמור לאכול מוצרי חלב לכל בני האדם בעולם. קשה לי להבין את ההיגיון האומר כי עד למתן תורה היה אסור לנו לאכול חלב כי זה "איבר מן החי" אבל מרגע שניתנה התורה מותר לאכול את אותו איבר מן החי…
2. הסיבה השנייה היא המוכרת ביותר לדעתי – התורה נמשלה לחלב. אבל למה? שוב אצטט את המאמר – "בדיוק כפי שהחלב יכול לסעוד ולקיים את הגוף האנושי (הנקת תינוק), כך גם התורה מספקת את התזונה הרוחנית הדרושה לנשמת האדם."
גם על כך יש לי השגות. השאלה הראשונה העולה בדעתי היא מדוע אנו צריכים לאכול את התורה ביום חגה. אבל השאלה היותר חשובה היא מדוע אנו לא יכולים לאכול מאכלים אחרים היכולים לסעוד ולקיים את הגוף האנושי בעת בגרותו. אנחנו (לפחות רובנו) כבר לא תינוקות. ואם כבר מזכירים תינוקות יש לי גם שאלה קנטרנית – מדוע אוכלים מוצרים מחלב פרה בשבועות ולא מחלב אם?
3. הסיבה השלישית היא מקורית במיוחד: חלב בגימטרייה = 40. משה שהה על הר סיני 40 ימים ולילות לפני שקיבל את התורה ולכן הגיוני לאכול מאכל שבגימטרייה הוא 40.
אני חושב שאני לא צריך לכתוב הרבה על חוסר ההיגיון שבנימוק זה אבל אכתוב שגם "גזל" = 40 בגימטרייה ולכן לפי אותו הגיון נהוג לגזול בשבועות.
4. הסיבה הרביעית היא ההזויה שבהן לדעתי. מסתבר שעפ"י הזוהר כל אחד מימי השנה שקול לאחת משס"ה (365) מצוות לא תעשה שבתורה ויומו של חג השבועות שקול למצוות לא תבשל גדי בחלב אימו.
קודם כל, קשה לי עם המספר הזה. 365 ימים יש בשנת שמש ולא בשנת ירח. בשנה עברית (לא מעוברת) יש כידוע 354 ימים (שישה חודשים של שלושים יום ושישה של עשרים ותשעה יום).
האם הזוהר נוהג למנות את הימים לפי שנת שמש?
אבל נניח לרגע שהנימוק הזה נכון וחג השבועות הוא היום של מצוות "לא תבשל גדי בחלב אמו". יש כל כך הרבה מאכלים שאנחנו יכולים לאכול ביום זה שאינם גדי בחלב אמו… אפילו גדי (לא בחלב אמו). אז למה דווקא מאכלי חלב?
5. הסיבה החמישית גם היא מוזרה קצת. מסתבר שאחד השמות של הר סיני הוא "הר גבנונים". המילה גבנונים מזכירה כמובן גבינה ולכן לכבוד קבלת התורה על הר גבנונים מומלץ לאכול גבינה.
אבל אחד השמות היותר מוכרים של הר סיני הוא כמובן "הר סיני" ולכן נראה לי יותר הגיוני לאכול בשבועות אוכל סיני או לכל הפחות סינייה (בשר עם טחינה).
6. הסיבה האחרונה היא מעט מסובכת וגם מדהימה לא פחות מסיבות 3 ו-4. להלן התקציר:
משה רבנו נולד בשביעי באדר ונשאר בבית עד גיל שלושה חודשים בו הונח בתיבה על הנילוס – בדיוק ביום ו' בסיון שהוא חג שבועות.
לאחר שנמצא ע"י בת פרעה משה סירב לינוק חלב של נשים מצריות (בגלל שפיו היה חייב להישאר טהור!) ולכן נמצאה לו מינקת יהודיה כשרה – אמו הביולוגית. כך יוצא שמשה רבינו ינק חלב בשבועות ולכן גם אנחנו אמורים לאכול מאכלי חלב בשבועות.
חלק מוזר אחד בהסבר הוא הסירוב של משה לינוק חלב של אישה לא יהודייה. לא ידעתי שחלב אם של אישה לא יהודייה הוא טמא אבל מחיפוש קצר באינטרנט מצאתי שיש דעות (גזעניות ומטופשות) האוסרות על חלב אם לא יהודייה.
אבל החלק המוזר באמת בהסבר הוא עניין הקשר בין הנקתו של משה ב-ו' בסיון לאכילת מאכלי חלב ביום זה. סביר להניח שמשה ינק חלב אם גם בשלושת החודשים בהם שהה בבית – כלומר גם בפורים, בפסח, ביום העצמאות ובל"ג בעומר. אם כך, אנו יכולים לאכול מאכלי חלב בחגים אלה באותה מידה של היגיון.
(אולי תאמרו שבזמן שמשה היה תינוק עדיין לא נחגגו פורים, פסח, יום העצמאות ול"ג בעומר ותצדקו בכך, אבל גם שבועות עדיין לא נחגג).
לנושא זה הוסיפה בתי במקור עוד טענה הגיונית – מאכל מתאים לשבועות הוא "משה בתיבה" (נקניקיות בבצק).
עד כאן מדוע אוכלים מאכלי חלב בשבועות.
חלק שלישי: מתכון ל"עוגת גבינה" טבעונית
פטור בלי כלום אי אפשר. מכיוון שאחת ההצעות שלי הייתה לפרסם מתכון למאכל שבועות, אני מפרסם פה מתכון למאכל שבועות שהכנתי כמה פעמים בשנים האחרונות. זה לא בדיוק עוגה ובטח לא גבינה, אבל זה מתוק וטעים ועגול וגם לא טבעונים אהבו לאכול.
את המתכון המקורי קיבלתי ממישהי שעבדה אתי כך שאני לא יכול לתת קרדיט למי שיצר את המתכון במקור. אני חייב לציין שאם הייתי מקבל את המתכון בלי לראות ולטעום קודם את התוצאה הסופית לא הייתי מנסה אפילו להכין אותה כי המתכון נראה קצת הזוי, אבל התוצאה נהדרת.
להלן המתכון:
לתחתית
1.5 כוסות אגוזי קשיו לא קלויים
8 תמרים (מג'הול)
1/4 כוס שמן קוקוס
1 כף מיץ לימון טרי
קורט מלח
לטחון במעבד מזון לעיסה. לשטוח בתבנית. להקפיא בזמן הכנת המלית.
למלית
3 כוסות אגוזי קשיו לא קלויים
3/4 כוס מיץ לימון
3/4 כוס סירופ מייפל
3/4 כוס שמן קוקוס
1 כפית תמצית וניל
1/4 כוס מים
לטחון את כל המרכיבים בבלנדר, למרוח על התחתית ולהחזיר למקפיא לשעה
שכבה עליונה
2 כוסות תות שדה
1/2 כוס תמרים
טוחנים בבלנדר, מורחים על העוגה ומחזירים למקפיא עד שקופא (המתכון המקורי אמר 5 שעות אבל לקח הרבה פחות זמן)
קישטתי בפרוסות תות לפני שקפא
תוספת 26.5.23 – הכנתי את העוגה לארוחת שבועות וצילמתי (תמונה לא מאוד מוצלחת)
חג שבועות שמח לכולם!
.
והרשומה המומלצת היא – ניו אורלינס – בבלוג של adiad

תודה על ההפניה לבלוג שלי.
אל תשכח שהתןרה נכתבה בזמנים שהם ההגיון היה מאוד שונה מזה שלנו (למשל בימי הביניים חשבו שמחלות עוברות בעזרת אוויר ״לא נקי״ ומסריח, ולכן שמו צמחים בעלי ריח נעים כדי להרחיק מחלות), ולכן מה שלך ברור כיום כלא הגיוני לא היה כזה פעם.
את צודקת, אבל יש עוד הרבה אנשים שמאמינים בדברים האלה ואי אפשר לשכנע אותם אחרת…
תודה והמשך שבוע נעים
הרבה גתיים עם כיפה סרוגה מנסים באמת עם השנים לתת להרבה דברים בתורה פרשנות מודרנית יותר – למשל להתאים את בריאת העולם לאבולוציה בטענה שיום בפרק הראשןו של בראשית לא היה יום אחד של 24 שעות כמו שאנחנו מכירים אותו אלא הרבה מאוד שנים.
וכמובן שיש רפורמים שמנסים להתאים את ההלכה לזמנים המודרניים.
יש הכבה פרשנויות לתנ"ך וכבר בתור ילד למדתי כמה פרשנויות לסיפור הבריאה. אפשר להאמין בתנ"ך ולא לדבוק בפרשנויות עתיקות שבימינו הן מוזרות
הרבה מהמנהגים לא היו רשומים ב"תנך" , הם המצאה ל = רכישות של….
מזכיר לי שבימים של השבטים פרט לאוהלים ומזון צייד מה היה לנו? היה אליל מהשבט שאם אמר "רוצים שאשיב אליכם את השמש בליקוי" שלמו לי במה שיש לכם אחזיר את השמש.
זה תמיד עובד.
הכי חשוב תמשיך לחייך אותי על הבוקר.
כל הדברים שציטטתי פה ועצם המנהג לאכול חלב בשבועות הם לא מהתנ"ך אלא נהגו אחר כך…
תודה והמשך שבוע נעים
וואו אילו סיבות הזויות ודי מצוצות מהאצבע לדעתי, לאכילת מאכלי חלב בשבועות.
לא שמעתי על מצוות בני נח ההיא, מעניין. לפיה גם חלב, גם דבש וגם ביצים אמורים להיות אסורים על פי היהדות…
לגמרי הזויות. את המצווה של איסור אכילת איבר מן החי הכרתי, אבל רק בכתיבת הרשומה גיליתי פרשנות שהיא אוסרת גם אכילת חלב ובאמת אני לא מבין איך הם הגיעו לרעיון ההזוי הזה.
תודה והמשך שבוע נעים
מסתבר שגם אתה כתבת פוסט מושקע 😉. הרבה פלפולי חכמים הבאת כאן (וכי מה יש להם אחרת לעשות כדי להסביר את בעולם המורכב😀). אבל עם דבר אחד צריך להסכים והוא שאכילת מוצרי חלב בשבועות הוא מנהג ואינו מצווה. על כן אין הצמחונים (נמנעי מזון חלבי) והן הטבעונים אינם מפרי מצווה. אז אתה בסדר גם עם היושב במרומים. אבל אם כבר הרמת לי על כוונות המקרא, אז בו מצויין שחור על גבי לבן על השינוי בתזונת האדם מלפני ואחרי הגירוש מגן עדן, על פי מצוות אלוהים. לפני הגירוש, תזונה צמחונית : "וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים, הִנֵּה נָתַתִּי לָכֶם אֶת-כָּל-עֵשֶׂב זֹרֵעַ זֶרַע אֲשֶׁר עַל-פְּנֵי כָל-הָאָרֶץ, וְאֶת-כָּל-הָעֵץ אֲשֶׁר-בּוֹ פְרִי-עֵץ, זֹרֵעַ זָרַע: לָכֶם יִהְיֶה, לְאָכְלָה". לאחר הגירוש, תזונת אכילת כול: "כָּל-רֶמֶשׂ אֲשֶׁר הוּא-חַי, לָכֶם יִהְיֶה לְאָכְלָה: כְּיֶרֶק עֵשֶׂב, נָתַתִּי לָכֶם אֶת-כֹּל".
אגב, בפוסט שלי הזכרתי (בצירוף תמונה) את קיום התחליף הצמחוני לגבינת פרמז'ן בטעם, המבוסס (כמו במתכון שלך) על אגוזי קשיו.
תודה, קצת זמן השקעתי…
מעולם לא חשבתי שאני מפר מצוה כלשהי בהיותי צמחוני או טבעוני אבל בעבר שמעתי אנשים שטוענים שיש מצוה לאכול בשר בשבת ולכן להיות צמחוני זה נגד התורה. כמובן שזאת שטות.
את הפרשנות על השינוי התזונתי אני מכיר אבל מודה שלא שמתי לב לתחליף הטבעוני במתכונים שלך… אבדוק שוב.
תודה ושבוע נעים
האמת היא שלתחליפים הצמחוניים/טבעוניים אני מתייחס לפרקים 10-12 במדריך תזונת ה- ZONE:
https://kankan111.blogspot.com/p/blog-page_29.html
כן, קראתי שוב את רשומת שבועות וראיתי שאתה רק מוסיף אופציה ל"גבינה" טבעונית כתוספת למשהו לא טבעוני.
פרקים 10-12 שלך קצת מדכאים אותי. אבחר להמשיך לאכול כמנהגי… (ובסך הכל אני בריא)
תודה
לי מנהג מאכלי החלב בשבועות, וגם שאר המנהגים המודרניים לחגים מזכירים לי את השורה הידוע בשיר "פרצופה של המדינה" של תיסלם:
"הוא יקבע נהלים – אתה תצא מכליך!"
אסתדר מצוין בלי ארוחות חג מפונפנות.
ארוחות חג יכולות להיות נחמדות (ויכולות להיות שלא). זה תלוי בעיקר בחברה.
לגבי מאכלי חגים, אני תמיד טוען שאם הם היו כל כך מוצלחים היו אוכלים אותם כל השנה ולא רק בחג…
תודה והמשך שבוע נעים
כל הסיבות הללו פשוט מטומטמות. וכל ההתפלפלויות וההתחכמויות מסביב, נו באמת…
לא רק מטומטמות אלא גם הזויות…
מסכים אתך.
תודה 🙂
חג שבועות שמח ! 🙂
ולילה טוב, לילה לבן 🙂
תודה וחג שבועות שמח גם לך
תודה רבה על כל ההסברים. לגבי עוגת הגבינה – נסינו מאכלים טבעוניים – כל קשר בינם לבין מוצרי החלב השונים מקרי ביותר. והגיעו מים עד נפש, ואני לא מסוגל יותר להסתכל אפילו באגוזי קשיו,.
כמובן המשפט האחרון כתוב בעברית קלוקלת: ואני לא מסוגל יותר להתסכל באגוזי קשיו.
כתבתי בפרוש שזה לא גבינה אבל היא טעימה. אני לא נוהג להשוות את המאכלים הטבעוניים למקור אותו הם מנסים לחקות (אם קיים כזה)
תודה וחג שמח