מצות שעבר עליהן הפסח – סיפור לשבת

מכל החגים, פסח היה החג האהוב ביותר על מוצי (שם בדוי, אין קשר למוצי אביב למרות שהסיפור מתרחש באביב). הוא אהב את הנקיונות לקראת פסח, את ליל הסדר, את הקריאה בהגדה וכמובן את מאכלי הפסח.

בצעירותו אהב מוצי מאוד לאכול עוגיות קוקוס ומצות (בעיקר עם שוקולד).
לצערו, ככל שהתבגר, מאכלים אלו איבדו מקסמם. הסתבר לו שעוגיות הקוקוס מתוקות מדי והמצות יבשות מדי (אפילו אם מורחים אותן בשכבה עבה במיוחד של שוקולד).

עובדות אלה לא מנעו ממנו לאכול בפסח עוגיות קוקוס ומצות, אבל מדי שנה הוא קיצץ קלות בכמויות.

בשלב מסוים הוא הפסיק לאכול עוגיות קוקוס כמעט כליל, אבל המצות היוו מצרך יסוד שלא ניתן לוותר עליו.

כשהיה מוצי ילד וחי עם משפחתו הגדולה ושומרת הכשרות, היה קונה אביו לקראת הפסח חבילה (או שתיים) של שניים וחצי ק"ג מצות וכל המצות היו נעלמות מהבית עד ליום העצמאות.

כשבגר מוצי ועבר לגור בדירה משלו, הוא החליט לקנות כמות מצומצמת יותר של מצות.

בפסח הראשון שלו בדירתו העצמאית הוא קנה חבילה של 400 גרם מצות והיא הספיקה לו בדיוק עד סוף החג.

בפסח השני הוא קנה חבילה זהה בגודלה, אך איכשהו נעשה לו נס והמצות הספיקו לו עד יום העצמאות.

בפסח השלישי עמד מוצי לפני משבר: הסתבר לו כי יותר לא ניתן להשיג חבילות של 400 גרם, אלא רק אם מדובר במצות עם ביצים, עם יין, עם שוקולד, מסובין או מחיטה מלאה (או הכל יחד).

למרות אהבתו למצות עם שוקולד, העדיף מוצי לקנות מצות רגילות שאותן יוכל למרוח במה שירצה (כולל שוקולד), להכין מהן מצבריי ועוגת מצות (עם שוקולד) וגם לשבור אותן לתוך המרק.

לאחר התלבטות ארוכה וביקורים בכמה חנויות – בהן גם לא נמצאו חבילות מצות קטנות – קנה מוצי מחוסר ברירה חבילה של ק"ג מצות.

הוא פיזר חלק מהמצות בבית הוריו, אחרות בבית חברתו ועוד כמה אצל חברים ומכרים אליהם הוזמן במהלך החג, אבל במוצאי החג עדיין נותרו אצלו כחצי ק"ג מצות.

יום העצמאות היה כבר קרוב, ולמרות כמויות המצבריי האסטרונומיות שהוא צרך, עדיין נותרו אצלו מצות לא מעטות.

ביום העצמאות עצמו הוזמן מוצי ל-"על האש" המסורתי ורעיון גדול עלה במוחו: הוא אפה פשטידת מצות ענקית שתספיק לכל המוזמנים.
אמנם  בסופו של היום רוב הפשטידה הגיעה לפח, אבל המטרה הושגה: דירתו של מוצי נותרה נקייה ממצות וכשרה לחמץ למהדרין.

הימים נטולי המצות חלפו להם חיש קל ושוב מצא את עצמו מוצי מול חבילות המצות (נא לא לשבור את השיניים על משפט זה).

ושוב – למרבה האכזבה – לא היו בחנויות חבילות מצות קטנות מקילו אחד.

הריטואל של השנה שעברה חזר, אבל במוצאי החג נשארו למוצי כמה מצות יותר מבשנה שעברה.

וחמור מכך – כשהוא הוזמן ל"על האש" הזהירו אותו המארחים לא להביא פשטידת מצות (כי הם יכינו כזאת בעצמם).

מוצי שקל לשרוף את המצות שנותרו במדורת ל"ג בעומר, אבל החינוך שלו לא אפשר לו להשמיד אוכל סתם כך (ולאלה מהקוראים שחושבים שמצות הן לא אוכל אני רוצה להמליץ על מצה עם שוקולד).

היה קצת מוזר לאכול פשטידת מצות בשבועות, אבל הוא השתדל להוסיף לה הרבה גבינות כך שהאורחים שלו כמעט לא הרגישו שמדובר במצה.

ועוד פסח הגיע… וגם עבר. מוצי ניסה לעניין את משרד השיכון ברעיון נהדר להוזלת מחירי הדיור, אבל כמה ספקנים חסרי תקווה טענו שבניינים ממצות לא ישרדו את החורף – אפילו חורף ישראלי.

בצר לו ניסה מוצי להנהיג אכילת מצה בדבש בראש השנה אבל המנהג החדש לא הצליח לכבוש את המדינה בסערה.

גם הסופגניות מקמח מצה (כלומר ממצות שבורות) לא היו הצלחה גדולה.

יש לי מתכון מצוין לאוזני המן: לוקחים מצה, מורחים אותה בשוקולד ושוברים בצורת משולש.

מוסר השכל: לא סתם נאמר בהגדה: "שבכל הלילות אנו אוכלים חמץ ומצה"

שבת שלום ואחרי פסח שמח!
והרשומה המומלצת היא – A Déjà vu Spring Hike to Frog Lake at Henry W Coe State Park – בבלוג של Mamma Quail

34 תגובות על ״מצות שעבר עליהן הפסח – סיפור לשבת״

  1. אא לקנות לחם עד שנגמרות המצות, ואז קצב הניצול שלהן יישאר זהה לזה שהיה בפסח והן יעלמו. מהר. למקפידים במיוחד אפשר גם להכין עוגות ממצות וממרח שוקולד במקום לאפות או לקנות עוגות רגילות, מה שיגביר את הניצול שלהן.

    אהבתי

    1. מנסיוני זה לא קל להמשיך לאכול רק מצות כשיש אופציות אחרות…
      השנה לראשונה מזה זמן רב לא אכלתי מצות כלל

      תודה וסוף שבוע נעים

      אהבתי

          1. מדובר על מוצרים שהם כשרים לפסח! אלו לרוב מוצרים שמיועדים לצליאקים שלא יכולים לאכול חיטה, ולכן מדובר על מוצרים ללא חיטה ולכן כשרים גם לפסח.

            אהבתי

  2. אני מחובבי המצות, עם ממרחים שונים. מכירה את בעיית הלא-פחות-מקילו (כי רצינו לקנות קילו וחצי בערך, ואין אפשרות לעשות זאת בלי לשלב עם מצות 'מיוחדות').
    אם אוכלים מצות במקום לחם, הן נגמרות מאוד מהר, וכדי שלא יהיו יבשות כמו קרשים, אפשר למרוח (מתחת לשוקולד) גבינה לבנה או ממרח סויה. מניסיון, זה מאוד טעים 🙂

    אהבתי

  3. צחקתי בקול אבל גם סבלתי מעט. באמת עצוב שאי אפשר לקנות חבילה קטנה של מצות אלא אם הן מיוחדות. זה לא הוגן. השנה, בגלל האירוח המשפחתי, קנינו חבילה גדולה של מצות – ובסוף נתקענו עם יותר מחצי חבילה. ולא, אנחנו לא מתכוננים להכין איתן שום דבר. לצערי הן תגענה בסוף כנראה לפח. כי בנוסף לכך שאני בכלל לא אוכלת מצות/לחם כלשהו, ל-T הן עושות בלגן בבטן, שגם ככה לא בסדר. מילא. טוב שהבית נקי ממצות וכשר לחמץ למהדרין. "אחרי פסח" שמח לך

    אהבתי

    1. הסיפור מבוסס על סיפור אמיתי, אם כי קצת הגזמתי 😉
      בשנה שעברה קניתי חבילה של 400 ג' מצות מחיטה מלאה והיא הספיקה לי לכל החג…

      תודה וסוף שבוע נעים 🙂

      Liked by 1 person

  4. צחקתי מאוד מהדברים שעושים עם מצות…
    אצלנו החרוסת פופולרית מאוד גם אחרי הסדר, כך שאימא שלי מכינה כמויות ממנה כדי שניקח הביתה.
    אז נשארים עם חרוסת שלא באמת יש צורך בה, אבל גם מעודפי מצות אפשר להיפטר מהר כשמנשנשים אותן או מכינים מהן ארוחת שחיתות.

    אהבתי

    1. אפשר לאכול מצות עם חרוסת 🙂

      החרוסת טעימה יותר מהמצות אבל אם הייתה כזאת מוצלחת כנראה היינו מכינים לא רק בפסח…

      תודה וסוף שבוע נעים 🙂

      אהבתי

  5. אצלנו השנה, קניתי במכולת של אפריים חבילת מצות, נדמה לי שזה חצי קילו. ועדיין נשאר.
    זוכר את הסיפור שלך על מישהו שהחבילת מצות נשארה לו כל השנה. זה הסיפור הזה אולי? 🙂

    אהבתי

  6. אוסיף תגובה אחרי שקראתי שכמעט כל המגיבים כאן "נתקעים" עם מצות.
    אמי ע"ה וסבתי היותר אהובה עליי מנה, נהגו להכין מציות – מצהברייד .
    2 מצות, 1 ביצה, מעט מלח, מעט מים
    שוברים המצות, מרככים במעט מים, מוסיפים ביצה ומלח, מערבבים היטב והופסה למחבת חמה מאוד, רצוי שיהיה בה שמן, כמובן. שתי דקות מצד אחד, דקה או שתים מצד שני. זהו. המציה כשרה לתוספות מעליה מכל סוג.
    עם השנים פתחנו זוגתי ואני לשתי יצירות שונות:
    היא עם שלל גבינות בתערובת, חמאה במחבת ואז מעל היא מורחת יוגורט.
    אני – טיגון בצל ונקניקיית קבנוס, הוספה לתערובת המצות, שמן זית וחמאה במחבת – מעל חזרת – אבל היי אל תקנו תעשייתית של סופרים, חפשו מקום בו מכינים את החזרת, אם אינכם מכינים לבד.
    חרוסת בלתי אהובה עליי בעליל.

    אהבתי

    1. המתכון הבסיסי מאוד מוכר. השדרוגים שלכם מעניינים…
      בבית הוריי היה נהוג להכין ממש פשטידה (במחבת) ממצות וביצים. אצל זוגתי יותר דומה למתכון שלך.
      אבל מאז שהפכתי לטבעוני המתכון הזה הוחרם אצלי… פעם או פעמיים ניסיתי מתכון טבעוני, אבל זה לא זה

      תודה

      Liked by 1 person

  7. אני אוהב עוגיות קוקוס ועוגיות בוטנים. עדיף
    עם שוקולד!
    ובפסח הזה אכלתי כמעט כל יום עוגיות
    בוטנים. 2 ביום. חלק מהן עם שוקולד.

    ומצות, אכלתי בפסח הזה מצה שמורה
    שאבא שלי הביא.
    ועוגת מצות עם שוקולד, תוצרת דודה שלי
    שהתארחנו אצלה. טעימה מאד!
    מצות מקמח מלא, לא הזדמן לי לאכול הפעם.

    אוזן המן ממצות, רעיון מעניין. עדיף מקמח מלא. ואם אוזן המן, כן! גם ממצות!
    שהמלית תהיה על בסיס פרג!

    אהבתי

    1. לפני שהפכתי לטבעוני אהבתי מאוד עוגיות קוקוס. היום אני כבר לא אוכל אותן… בכלל פסח זה חג מאוד לא מוצלח לטבעונים ששומרים לא לאכול חמץ…

      באוני המן אני בהחלט בעד מלית פרג

      תודה ושבוע נעים

      אהבתי

כתיבת תגובה