ספרים מעוררי תאבון – סיפור לשבת ולשבוע (או חודש) הספר

בוקי (שם בדוי) היה סופר מתחיל במדינת ישראל (הלא בדויה). כידוע לכולם, להיות סופר מתחיל במדינת ישראל זה ממש לא קל. מעבר ליכולת הכתיבה כדאי לסופרים המתחילים להיות מאוד נחושים או לחילופין בעלי אמצעים.

בוקי בהחלט היה נחוש ולמרבה השמחה עמדו לרשותו גם אמצעים (כלומר כסף) שאפשרו לו לפרסם ספרים על חשבונו, אך לעומת זאת הוא לא היה לגמרי בטוח בכישרון הכתיבה שלו. הוא כתב לא מעט סיפורים קצרים ומעט שירים, אבל בליבו פנימה הוא ידע שגם אם יפרסם על חשבונו ספר שיאגד את סיפוריו, סיכוייו למכור אותו הם לא גבוהים.

בוקי לא רצה לפרסם ספר רק כדי לראות אותו מודפס. הוא רצה שאנשים יקראו את הספרים שלו ובמידת האפשר גם יקנו אותם (כלומר ישלמו לו כסף על הזכות לקרוא את ספריו)

כזכור, בוקי היה נחוש ולכן הוא הוא התחיל לבדוק כיצד הוא יכול להבטיח לעצמו ולספריו קהל קונים גדול.
לאחר סקר שוק לא קצר הוא הגיע למסקנה שהספרים הנמכרים ביותר בישראל הינם ספרי בישול. המסקנה קצת אכזבה אותו, כי הוא לא היה בשלן גדול, אבל הוא החליט (בנחישות!) להוציא ספר בישול שיימכר היטב ושמו יתנוסס עליו בגאווה.

תהליך הפקת הספר לא היה פשוט כלל, אך אחרי הרבה השקעה במטבח ומחוצה לו, ניסיונות שונים וכמה קורסי בישול וצילום הצליח בוקי להוציא ספר מאיר עיניים בפורמט מהודר עם השם המפתה "סודות מהמטבח של בוקי".  הספר הכיל 120 מתכונים שונים החל ממתכון פשוט לחביתה וכלה במתכון מפואר לקינוח מושחת ומנקר עיניים (בזכות המסרגות המתנוססות בראשו).

כעת, כל שנותר לבוקי לעשות הוא למכור את הספר. הוא לא הופתע ולא התאכזב מכך שחנויות הספרים סירבו למכור את ספרו. היה לו ברור שהוא יצטרך לשווק את הספר בכוחות עצמו. הוא פתח אתר אינטרנט ודף פייסבוק לספרו וזכה לקבל כמה הזמנות (חלקן אפילו בתשלום), אך הן זרמו בעצלתיים ובוקי התחיל לחשוש שהוא ייתקע עם מאות ספרים לא מכורים בדירתו (שגם ככה לא הייתה גדולה במיוחד).

לקראת שבוע הספר גילה בוקי שבעירו הוא יכול להציג דוכן משלו ולמכור את ספריו תמורת תשלום צנוע. הוא קפץ על המציאה ובמשך כל ערבי שבוע הספר הוא עמד ליד הדוכן שלו וניסה לשכנע את העוברים והשבים לקנות את ספריו בהנחה מיוחדת של 20% (כלומר ב-99.90 בלבד). למי שקנה חמישה ספרים ומעלה הוא הציע הנחה של 10% נוספים.

לשמחתו נרשמה התעניינות מסוימת בדוכן שלו, אבל לא הושגה פריצת דרך של ממש. בממוצע הוא מכר 0.5 ספרים ביום – שיפור לעומת הקצב הרגיל אך רחוק מכמות הספרים אותה הוא קיווה למכור.

בוקי לא התייאש (הוא היה נחוש!) ובשנה הבאה בשבוע הספר הוא הוסיף לדוכן שלו גם טעימות מהתבשילים שהכין (או הכינו בשבילו( לפי המתכונים שבספרו. הטעימות בהחלט עשו את העבודה והדוכן שלו הפך לאטרקציה הגדולה ביותר בשבוע הספר. במשך עשרים דקות נראה היה שכל האנשים בסביבה נהרו לדוכן שלו – אבל אז האוכל נגמר.

בוקי אמנם הצליח למכור פי שניים ספרים מאשר בשנה הקודמת, אבל זה עדיין לא היה מספק. היו עוד כמה ימים עד סופו של שבוע הספר ובוקי היה נחוש (כרגיל) לנצל אותם בחכמה.

למחרת הוא הביא לדוכן כמויות גדולות בהרבה של אוכל. גם אלה אזלו במהרה ובוקי המשיך להשתפר.

מכיוון שלא היה לו זמן לבשל מספיק אוכל, הוא הוסיף אוכל קנוי (בעיקר פיצות ובורקסים יחד עם מקרר מלא ארטיקים). כדי לכסות את ההוצאות הוא דרש תשלום תמורת הטעימות.
לשמחתו, הקהל קיבל זאת בהבנה ובסופו של הערב הוא יצא ברווח!

בשנים שלאחר מכן המשיך בוקי להקים דוכן בשבוע הספר, אבל הוא ויתר על מכירת הספרים שלו והתמקד במכירת מזון.

מוסר השכל: אם אין קמח, אין פיצה ובורקס

שבת שלום!

והרשומה המומלצת היא – קארמה – בבלוג של אסתי עיני

24 תגובות על ״ספרים מעוררי תאבון – סיפור לשבת ולשבוע (או חודש) הספר״

  1. אני מבינה שזה תערובת של אכזבה שסופה אנחה עם מעט טעם של הצלחה. העיקר ההכרה במציאות. אבל השאלה היא באמת איך למכור ספרים. כתבתי בזמנו שני ספרים על חתולים ואפילו קיבלתי הצעות להדפיס אותן תמורת 20 אלף ש"ח. שאני אשלם להם. אולי בוקי שלך הייה יכול להתפרנס מלהציע לסופרים אחרים להדפיס את סיפרם אבל זו נוכלות מסויימת. אולי כולנו צריכים להתאחד ולמצוא דרך להפיץ את הספרים שכתבנו. בהונג קונג ניתן להדפיס ספרים בזול, יש לי חבר שהדפיס שם כמדומני 1000 ספרים ב כ 5 ש"ח ליחידה, אבל מה הלאה? שוחחתי בעבר עם אודי מנור שמפיץ את הספרים שלו דרך אמזון. אולי זו הדרך? אולי אנחנו יכולים לפתוח אתר משלנו נוסח אמזון ולמכור דרכו ספרים? כנראה שלא. אבל כנראה הדרך הכי פשוטה היא באמת למכור אוכל, בניגוד לספרים תמיד אוכלים פעם שניה ושלישית וחוזרים לאוכל. הוא גם יוצא כל פעם אחרת. לגבי ספרים, אני חושבת שספר בדיחות אולי עדיף על ספר לאוכל. אולי נחליף מתכונים ביננינו?

    אהבתי

    1. יש משהו במשפט הראשון שלך… בעבר השתעשעתי ברעיון להוציא ספר אבל ויתרתי. מכיר גם כאלה שאכן הפכו למוציאי ספרים של אחרים…
      אני אמשיך להסתפק בבלוג עד שגם זה ייעלם.
      פעם היה לי גם בלוג מתכונים שנעלם…

      תודה וסוף שבוע נעים 🙂

      אהבתי

  2. כל הדיון הזה מזכיר לי שפעם קראתי ראיון עם סופרת אמריקנית מצליחה שכותבת ספרות נשים, ואחד הדברים שהיא כתבה הוא שכמי שרצתה להתפרנס מכתיבה, היא התחילה את דרכה בתור עיתונאית כי זה היה התפקיד היחידי שבו היא מצאה עבודה שבה היא תוכל לכתוב לפרנסתה. היא כתבה את הספר הראשון שלה במקביל לעבודה, ורק אחרי שהוא והספר או השניים הבאים שלה גם הצליחו – היא הרגישה מספיק בטוחה להתפטר מהעבודה שלה בתור עיתונאית ולכתוב ספרים במשרה מלאה.

    אבל היא נדירה ביכולת שלה לכתוב ספרים שבאמת מצליחים ״למכור״. רוב הסופרים המתחילים כנראה לא מצליחים לקלוע כך לטעמם של הקוראים ולכן לא מצליחים למצוא הוצאה שתוציא אותם בלי ביסוס – וגם לא מצליחים בסופו של דבר למכור ספרים.

    אהבתי

    1. עיתונאות זה בהחלט פרנסה מכתיבה. אני מניח שבארה"ב יש יותר אפשרויות לפרנסה מכתיבה אבל כנראה שגם שם זה לא קל.
      תודה וסוף שבוע נעים 🙂

      אהבתי

  3. כאשר מציירים, מצלמים או מפסלים אפשר לעשות תערוכה ולהזמין חברים, וגם אם לא מוכרים (מה שלרוב קורה), לפחות נהנים מהאפשרות שרבים יראו את פרי ידיך. אפילו בפייסבוק אפשר להציג תמונות ולקבל הערכה מהקהל. לגבי ספרים זו בעיה. חבר שלנו הזמין חברים להופעה של אמנים וישב בצד ומכר את ספריו. אני לא יודעת כמה שלם לאמנים וכמה הרוויח מספריו, אבל לפחות כך הפיץ אותם. אז אולי דוכן אוכל זה לא רעיון רע…
    ושמחתי שאהבת את התגובה שלי לקארמה.

    אהבתי

  4. הסיפור הזה מוכר לי. אני הגעתי השבוע לשבוע הספר, בשביל ההנחה, וטעמתי סטארבקס בחינם, עם הנחה שנתתי היום למכרה. אוכל תמיד מוכר. שימשיך להיות חודש הספר שמח, לחובבי הספרים, וכו' 🙂

    אהבתי

    1. אכן פורסם מזמן בתפוז… פעם הייתי מגיע לדוכנים בכל שבוע הספר וקונה כמה ספרים. כבר שנים שלא הלכתי וככל הידוע לי כבר שנים ש"שבוע הספר" מתבטא בהנחות די רגילות בצומת ספרים וסטימצקי.

      תודה וסוף שבוע נעים

      אהבתי

  5. שנון ומדוייק. תודה מוטי.
    ליבי נכמר למראה הדוכנים הקטנים בשולי שבוע הספר בהם מנסים המחברים למכור את ספריהם – חלקם איזוטריים בעליל. כיום, בעידן הדיגיטלי, קל מאוד מבחינה טכנית להוציא לאור ספר, ואם אין צילומים ותמונות זה גם לא יקר כל כך. אבל הצורך בהוצאות הגדולות נובע מכח השיווק וההפצה שלהן. אבל גם כך שם המשחק הוא יחסי ציבור, כלומר קשרים. להגיע לביקורת בגלריה (הארץ) או לראיון בסוכן תרבות (כאן 11) מה שמקפיץ את המכירות. הוצאתי בשנות השמונים ספר על יין בהוצאת רות סירקיס ("יין מכל דבר") ומייד נכנסו לפעולה להקת עיתונאיות החצר ופרסמו ביקורות על כל דף רענן, וגם הוזמנתי לראיון ברשת ב' אצל אהוד מנור, והמהדורות אזלו במהירות. היום גם בהוצאות הגדולות המחבר צריך להשתתף במימון, בייחוד אם זה בכריכה קשה או שיש חומר גרפי, כמו איורים בספרי ילדים.

    אהבתי

    1. אני חושבת שיש פה מורכבות מסויימת בקלות שבה אפשר להוציא ספרים ו״להגשים״ את החלום להיות ״סופר״ / ״משורר״. נכון שמצד ההוצאות יש קושי גדול בלגרום להן לפרסם כי יש בזה עבורן סיכון – אבל מצד שני הן מסננות לא פעם ספרים ש״כתובים רע״ או על נושא או בסגנון שפשוט לא מעניינים את הציבור הכללי (גם אם הסופר בטוח שהנושא או הסגנון מרתקים).

      אבא שלי למשל שנים חלם על להיות משורר – ואחרי שהוא יצא לפנסיה הוא הוציא שני ספרים על חשבונו. אחרי הראשון הוא אפילו הצליח לקבל איזשהו פרס למשוררים מתחילים, אבל אני מניחה שלאוך זמן הוא הבין שהספרים שלו לא ממש נמכרים והוא החליט להפסיק לכתוב.

      אהבתי

      1. יש הרבה שמתפרנסים מאנשים שרוצים להוציא ספרים… לדעתי זה בעיקר עושק, אבל אם זה עושה טוב לאנשים שיכולים לשלם אז אולי זה בסדר…
        תודה ושבוע נעים

        אהבתי

        1. השאלה היא באמת מה זה ״עושה טוב״. יש כאלו שעבורם רק לראות את שמם ויצירתם בדפוס משמח אותם, אב אני חשובת שחלק ניכר מהמפרסמים כן היו רוצים גם למכור הרבה ספרים, ומתאכזבים כשזה לא קורה. קל להגיד שכאנשים פרטיים קשה להם לפרסם את היצירה שלהם מספיק כדי שהיא תמשוך תשומת לב, אבל אני מניחה שזה לא תמיד המקרה.

          אהבתי

    2. כן, זה לא פשוט בימינו, הייתה פעם עיתונאית וסופרת בשם אסתר קל שפירסמה ספרים קלילים. היא ידידה של אבא שלי ולפני כמה שנים רצתה להוציא ספר חדש וגם ממנה דרשו תשלום… עצוב שכך.

      תודה על התגובה ושבוע נעים

      אהבתי

  6. לא אינטרנטי וגם לא ניירי, עפ"י המציאות דהיום [אין סיכוי שאמכור את סודותיי על מנת לפרסם ספר שירי הייקו], בטח לא אערוך ערב השקה עם חברים וקרובים שבקושי ממלאים 20 מושבים, ועוד אפרסם ב-FB על כך.
    יש לי בלוג עמיד כבר הרבה שנים במוט'קה, מלא בשירי הייקו.
    קוראים אותי בעברית ובאנגלית באינטרנט בפורומים ייעודיים או באעתרי הייקו ייעודיים.
    הסיפור מקסים.
    רק היום סיימתי שיחה עם איש שהסביר לי שהוא כתב כבר 1000 סיפורי אי-גיון, ושהוא כותב לפי משפט/רעיון הישר לחלון הפורום, וזהו.
    כנאמר על ידי מרקס – הכמות הופכת בשלב מסוים לאיכות.

    אהבתי

כתוב תגובה לmotior לבטל